ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφόσον συμφωνούν, να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας για μη περικοπή των συντάξεων

Επειδή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ λένε ότι συμφωνούν με τη μη περικοπή των συντάξεων «ας στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Θα είναι καλό, όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και για την οικονομία να μην υπάρξει αυτή η περικοπή. Γιατί αν δεν κοπούν αυτά τα χρήματα από τους συνταξιούχους θα στηρίξουν την κατανάλωση, τη ζήτηση και επομένως θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πάντες -και τον ελληνικό λαό και τους δανειστές και τις αγορές- ότι μπορούμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντιαναπτυξιακό μέτρο των συντάξεων. Και είμαστε σε καλό δρόμο γι’ αυτό», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η επίσκεψη του κλιμακίου των δανειστών τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα βοήθησε στο να πείσουμε πως μπορεί να γίνει έτσι».

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις τους. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν αυτά τα νεύρα και την επιθετικότητα απέναντι σε δημοσιεύματα που λένε ότι μάλλον κάποια βήματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Σημειώνω, δε, ότι σήμερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, που δεν είναι φιλοκυβερνητική εφημερίδα, υπάρχει ένα ρεπορτάζ που κινείται σε παραπλήσιο μήκος κύματος με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ (για τις συντάξεις) […] Γιατί όταν αυτά τα γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεσπάει τέτοιος θόρυβος και καταγγελίες και φωνές και όταν τα γράφει το ΒΗΜΑ τσιμουδιά. Είναι απλώς Κυριακή;»

Σημείωσε, δε, ότι «όσο καλύτερα πάει η οικονομία της χώρας και τα υγιή δημοσιονομικά, όσο πιο καλά κλείσουμε και τον προϋπολογισμό του 2018 με υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων του 3,5% -προς τα εκεί πηγαίνουμε και αυτό το συνομολογούν και οι τεχνοκράτες των δανειστών- τόσο πιο εύκολα θα πείσουμε ότι και το 2019 μπορούμε να πετύχουμε τον συμφωνημένο στόχο χωρίς το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Κι επειδή συνηθίζουν να λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών το γνωστό ‘pacta sunt servanda” (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αυτό έχει και μια ουρίτσα από κάτω, ‘εφόσον τα πράγματα παραμένουν τα ίδια’. Στην περίπτωσή μας επιδιώκουμε να πείσουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο».

Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή ομιλία του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ότι «με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα είμαστε αμείλικτοι», ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Ήταν μια εντυπωσιακή εξαγγελία. Αν με αυτό τον τρόπο εννοεί ότι θα τα βάλει και με το κόμμα του, τη ΝΔ, που έχει δανεικά και αγύριστα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και με το δάνειο που ο ίδιος έχει και είναι σκανδαλώδης η ρύθμισή του, τότε όντως πρόκειται για εξαγγελία πάρα πολύ εντυπωσιακή και μια έμπρακτη αυτοκριτική. Αν όμως εννοεί ότι θα είναι αυστηρός μόνο με τους άλλους, τότε αυτό προκαλεί το κοινό αίσθημα».

Αναφερόμενος περαιτέρω στη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης χθες προσπάθησε να εμφανιστεί με αέρα Ομπάμα, κλέβοντας το σύνθημα του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά προσπάθησε επίσης να εμφανίσει τη ΝΔ ως ένα κόμμα πολύ καινούργιο, που θα τα αλλάξει όλα, και θα μας πάει μπροστά. Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, θυμούνται ότι η ΝΔ άφησε την Ελλάδα το 2009 με έλλειμμα 15,1%, την οδήγησε στη χρεοκοπία και χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο προκάλεσαν τη χρεοκοπία, αλλά επέβαλαν και τα μνημόνια».

Είπε ακόμα πως «η ομιλία Μητσοτάκη είχε δύο στοιχεία: επαναλάμβανε ως δικές του υποσχέσεις πράγματα που είχε ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και μείωση του ΕΝΦΙΑ και έκανε και μία ρελάνς και έταζε και παραπάνω κυρίως σε φοροελαφρύνσεις των πλουσίων και των επιχειρήσεων χωρίς όμως να παρουσιάζει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «οι δύο ομιλίες, του πρωθυπουργού και του κ. Μητσοτάκη χθες, σηματοδοτούν την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου […] και μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, καθώς το 2019 θα είναι χρονιά εκλογών: ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών στις 26 Μαΐου και βουλευτικών στο τέλος της τετραετίας».

Εκτίμησε, δε, ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, λόγω τού ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, θα προσγειώνεται και η ΝΔ στη ρεαλιστική εκτίμηση ότι δεν μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα και θα ανεβαίνει η πόλωση ανάμεσα στις δύο εναλλακτικές κυβερνητικές επιλογές, κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, και το άθροισμα που θα καταγράψουν τα δύο κόμματα στις εθνικές εκλογές θα είναι υψηλότερο απ’ αυτό που κατέγραψαν το 2015. Νομίζω πως αυτές οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια θεαματική άνοδο της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και μείωσης της ψαλίδας».

Για τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως πρόκειται για «τζάμπα μαγκιές εκ του ασφαλούς» και εξήγησε: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει με τον δικό του τρόπο, λαϊκίζοντας και δημαγωγώντας, ότι κι αυτός είναι βέβαιος ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα το δημοψήφισμα και οι αλλαγές στο Σύνταγμα […] στην Ελλάδα υπάρχει πλειοψηφία σ’ αυτή τη Βουλή που θα κυρώσει τη συμφωνία. Ο Μητσοτάκης, νιώθοντας σίγουρος ότι η συμφωνία θα κυρωθεί στην Αθήνα, έκανε μια ανέξοδη εξαγγελία για να εισπράξει χειροκρότημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας διέλυσε συνειδητά τη μεσαία τάξη

Σταϊκούρας: Άτολμες και αποσπασματικές» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Ντροπή για τη Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών – Θα την καταψηφίσουμε (Vid)