Οι δηλώσεις του Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου με φόντο την κριτική της αντιπολίτευσης

Στο σχέδιο μας για την Ελλάδα της νέας εποχής εντάξαμε και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου «παροχολογία», ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα. Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε καθαρή έξοδο, κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το «δημοσιονομικό μαξιλάρι» που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο. Σημείωσε ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.

Σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για «παροχές». Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».

Ο Π.Καμμένος δε θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το «Μακεδονικό» και τον κατηγόρησε, συνεπώς, για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού». Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών. «Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία

«Πιστεύω ότι όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Ουδείς μας πίεσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε. Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%, γεγονός που αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ. Είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών». Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και προσέθεσε:

«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα». Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η ΝΔ να πάψει να παίζει το παιχνίδι πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία

«Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή, η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί.

Έργο με ιδιαίτερη σημασία ο αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός LNG

Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας) θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG (υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι δεν θα πωληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων. Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες, γειτονικές, χώρες.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δε δέχεται από κανέναν

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Η κριτική της αντιπολίτευσης:

«Δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής;» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.

«Η χθεσινή αγγαρεία – ομιλία και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού απέδειξε αυτό που έχουν καταλάβει πια όλοι οι Έλληνες. Ότι θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του λίγους ακόμη μήνες» σημείωσε και προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα: Eίχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δις ευρώ.

Είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες.

Και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής;

Σήμερα ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι εκτός από ανίκανος και επικίνδυνος, είναι θρασύς στα ψέματα και δειλός στην αλήθεια».

«Στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατικότητα επιχείρησε να κρύψει τον προσωπικό και κυβερνητικό αυταρχισμό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει.

«Για την ονομασία των Σκοπίων δήλωσε ότι κατανοεί όσους έχουν αντίθετη άποψη, αλλά ο ίδιος θα προχωρήσει με το ζόρι στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην τελευταία ερώτηση, δήλωσε ότι οι αγρότες λαμβάνουν τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις εγκαίρως. Του προτείνουμε να επισκεφθεί τη Νάουσα Ημαθίας να δει την οργή των αγροτών προς το πρόσωπό του. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με τον απλό κόσμο και όσο παραμένει στην εξουσία καταστρέφει την χώρα και τον εαυτό του».

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του σχολίασε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «κατάλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει».

«Ο κ. Τσίπρας συνέχισε μονότονα σήμερα να παρουσιάζει εικονική πραγματικότητα για την χώρα», αναφέρει αρχικά το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Τίποτε το καινούργιο, μόνο τα γνωστά ψέματα που με άνεση εκστομίζει. Ίσως το μόνο αξιοσημείωτο με τις αναφορές του για τις εκλογές, είναι ότι επιτέλους κατάλαβε ότι ο χρόνος της Κυβέρνησης του τελειώνει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να τοποθετηθεί μέσω facebook για όσα έγιναν στη ΔΕΘ και όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Η ανάρτησή του περιείχε και πρόταση για την κατάργηση «των μονολόγων», όπως τους χαρακτήρισε.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη είναι για πολλούς πολιτικούς, κυρίως πέριξ της εξουσίας, ένας θάλαμος αποσυμπίεσης ανάμεσα στις διακοπές και την πραγματικότητα. Ανεβαίνουν, σφίγγουν χέρια – τα χέρια των δικών τους που τους περιτριγυρίζουν – χαμογελούν, τρώνε, πίνουν και υπόσχονται. Θαυμάζουν και αυτοθαυμάζονται. Οι πρωθυπουργοί ανεβαίνουν και στο μπαλκόνι. «Θα» το ένα, «θα» το άλλο. Τι μένει; Τα χημικά στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης – από τις συγκρούσεις με τους εκάστοτε διαδηλωτές που αντιδρούν στους εκάστοτε πρωθυπουργούς- και μερικοί κουβάδες υποσχέσεις. Ο κ.Τσίπρας το 2014 έκανε τους κουβάδες βαρέλια, οχετούς ολόκληρους.

Θυμίζω το αμίμητο: «Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014»! Και μαζί: «Το θέμα του κατοχικού δανείου είναι για μας ανοικτό. Καθαρές κουβέντες»! Και: «άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ»! Και «84 δόσεις για τα χρέη»! Και «σεισάχθεια για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας»! Και «αύξηση του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους»!

Άγνωστο γιατί ο κ.Τσίπρας θεωρεί – από την πρώτη στιγμή θεώρησε – τη Θεσσαλονίκη ως μια παραμυθούπολη. Προπύργιο μιας παραμυθοχώρας με νάνους πολίτες, που μαγεύονται από ένα νέο πριγκιπόπουλο που καταφθάνει φορτωμένο με χρυσό και διαμάντια. Και τι ζητάει; Μόνο τη γεροντοκόρη την Εξουσία.

Θα περίμενε κανείς την επόμενη χρονιά ή έστω τη μεθεπόμενη ή τη μεθε-μεθεπόμενη ή φέτος τέλος πάντων, ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί, εμμέσως έστω, για τα ψέματά του και να μιλήσει με ωριμότητα για τον δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Να πει δύο συγκεκριμένες λέξεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους – του μεγάλου ασθενούς – που παίρνει και μεταδίδει όλα τα μικρόβια της παρασιτικής οικονομίας.

Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας έχει ανάγκη η κοινωνία. Κοιτίδες τεχνολογικής αριστείας. Σχέδιο που να συνδέει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό. Να πάψουν να φεύγουν οι νέοι, να μένουν εδώ, να κάνουν σχέδια, όνειρα και παιδιά. Σύγχρονα ανοιχτά πανεπιστήμια – δημόσια και μη κερδοσκοπικά – για να μην στέλνουμε φοιτητές ακόμη και στα Τίρανα. Τα ζευγάρια να έχουν όλα, σταθμούς για τα παιδιά τους. Να κλείσουμε το γραφείο Πρωθυπουργού στην Αγίου Δημητρίου (τον χαβά μου εγώ) και με τα λεφτά που θα εξοικονομήσουμε να πάνε άλλα 200 παιδιά σε σταθμούς.

Η οικονομία χρειάζεται χρήμα. Δικό μας και ξένο. Χρήμα που δεν θα έρθει αν δεν υπάρξει εμπιστοσύνη, πρώτα αναμετάξυ μας και μετά στις αγορές. Εμπιστοσύνη και ένα φορολογικό σύστημα που θα συμμαχεί και δεν θα τιμωρεί αυτούς που δουλεύουν περισσότερο. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν παραδέχθηκε ούτε ένα λάθος και εκφώνησε… τις παροχές του ’19, του ’20, του ’21! Τις παροχές και του επόμενου πρωθυπουργού!

Δικαιώνεται λοιπόν και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης που πρόσφατα το περιέγραψε ως εξής: «Ταλαιπωρείται τζάμπα η πόλη, κλείνουν οι δρόμοι, πλακώνουν οι εκάστοτε καμαρίλες, οι κομματικοί και άλλοι που έρχονται εδώ θεωρώντας τη Θεσσαλονίκη ένα είδος Κούβας: καλό φαγητό, ωραία κορίτσια και τα παρεπόμενα. Τι να την κάνουμε τη συμβολική παρουσία των πρωθυπουργών που φέρνει πιο πολλή φασαρία παρά αποτέλεσμα;».

Έλα ντε! Επαναφέρω, λοιπόν, την πρόταση που έκανα μόλις εμφανίστηκε το Ποτάμι. Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους άλλους αρχηγούς να μετέχουν σε «τραπέζια δημιουργικής αντιπαράθεσης». Όπως συμβαίνει σε μεγάλα οικονομικά φόρουμ του εξωτερικού. Η ΔΕΘ, οι Δήμοι, τα Πανεπιστήμια να εγγυηθούν αυτόν τον εθνικό διάλογο για την οικονομία. Συμφώνησαν όλοι – και οι δήμαρχοι και οι Πρυτάνεις – αλλά επιβεβαιώθηκαν αυτοί που από τότε μου έλεγαν ότι οι κανονικές προτάσεις είναι για τις κανονικές κοινωνίες και όχι για αυτές που συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις στα παραμύθια.

Διαβάστε, επίσης: Συνελήφθη Τούρκος στρατιωτικός με οπλισμό στον Έβρο