ΠΝΟ: Έληξε η απεργία, σαλπάρουν τα καράβια

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν και τα πλοία ετοιμάζονται να βάλουν μπροστά και πάλι τις μηχανές και να λύσουν τις πρυμάτσες που τα κρατούσαν δεμένα στα λιμάνια.

Είχε προηγηθεί νέα πρόταση των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), σύμφωνα με την οποία δέχονταν να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) από 1ης-1-2018 με αύξηση 2% και αργότερα να συζητήσουν εξ αρχής για το 2019.

Η χθεσινή τους πρόταση έλεγε υπογραφή ΣΣΕ από 1ης-9-2018 έως 31-12-2019 με αύξηση 2%, την οποία και απέρριψαν οι ναυτεργάτες και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές για την υπογραφή της ΣΣΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Αρχικά οι ακτοπλόοι συμφωνούσαν μεν για υπογραφή της ΣΣΕ, αλλά με μηδενικές αυξήσεις. Στη συνέχεια πρότειναν αύξηση 1%, χθες επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση με αύξηση 2% από 1η Σεπτέμβρη 2018 έως και 31 Δεκέμβρη 2019 και σήμερα αντιπρότειναν αύξηση 2% αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι παράγοντες του τουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και αυτοί που ασχολούνται με την Ελλάδα εκτός Ελληνικών συνόρων, έβγαλαν ένα βαθύ στεναγμό ανακούφισης, γιατί τις δύο τελευταίες μέρες χιλιάδες τουρίστες είχαν αποκλειστεί και είχε πληγεί η εικόνα της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ.

Διαβάστε, επίσης:Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ έχει άρνηση διαλόγου με την Αριστερά και έντονο αντικυβερνητισμό