11η Σεπτεμβρίου 2001: Η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους που άλλαξε το ρου της ιστορίας

Η Αμερική σήμερα 11 Σεπτεμβρίου πενθεί για τη μαύρη επέτειο της πρώτης επίθεσης που δέχθηκε η χώρα στο έδαφός της μετά το Περλ Χάρμπορ. Το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσιλβάνια αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα που «άλλαξε τον κόσμο» συνεχίζουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες και την ασφάλεια των χωρών της Δύσης. Δεκαπέντε χρόνια μετά από εκείνη την Τρίτη, ορισμένοι από τους «δαίμονες» που στοίχειωσαν το δυτικό κόσμο, δεν υπάρχουν πια: ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα αποτελούν παρελθόν. Ωστόσο, η Λερναία Υδρα της τρομοκρατίας ζει ακόμη και απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ η εμπόλεμη Συρία αποτελεί σαφή υπενθύμιση των μεγάλων αλλαγών που επήλθαν στη Μέση Ανατολή, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της Ιστορίας, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς συνολικά, ήταν η εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το πρώτο διάστημα εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς δικαστική κάλυψη ενώ στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ νέες υπηρεσίες – όπως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Αμερική πέτυχε -τουλάχιστον στο πρώτο μισό της δεκαετίας- να συστρατεύσει τους συμμάχους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που υπήρξε πολυέξοδος σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο.

Όμως, αν και σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ έχουν απεμπλακεί από δύο κοστοβόρους σε αίμα και χρήμα πολέμους, οι εμφύλιοι στη Συρία και τη Λιβύη προκαλούν ποταμούς αίματος, καθώς οι τρομοκρατικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ως επίγονοι των μελών της Αλ Κάιντα επιζητούν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν 19 τρομοκράτες – καμικάζι αυτοκτονίας, στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά βίαιων ανακατατάξεων στο γεωπολιτικό σκηνικό του πλανήτη – από τη Μέση Ανατολή μέχρι την ανατολική Ασία και από τη βόρεια Αφρική μέχρι το βόρειο και ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η διάλυση της Λιβύης, ο κατακερματισμός της Συρίας και, σε μεγάλο βαθμό, του Ιράκ, το χάος στο Αφγανιστάν, ο εμφύλιος στην Ουκρανία και τα παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αποτελούν απότοκα των βομβών που κατάφεραν τότε ένα ζωτικό πλήγμα στις ΗΠΑ. Ακόμη και αυτή τη στιγμή δε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά φτάνουν στο τέλος τους και ότι έρχονται, επιτέλους, πιο ήρεμες και καλύτερες ημέρες.

Κοντά στους ουρανοξύστες έχει ανεγερθεί το Μνημείο Πεσόντων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και ένα Μουσείο που λειτουργεί και ως κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ζωή στο «σημείο μηδέν» συνεχίζεται αλλά οι μνήμες είναι πάντα εκεί.

Διαβάστε, επίσης:Κραυγή αγωνίας για τη μητέρα της μικρής Σπυριδούλας που πάσχει από καρκίνο. Μπορείτε να βοηθήσετε;