Αυστραλία: Με υψηλούς προσκεκλημένους γιορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ»

Παρουσία της Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία κα Αικατερίνης Ξαγοράρη και της Ύπατης Αρμοστή της Κύπρου στην χώρα, κα Μάρθας Μαυρομάτη, γιόρτασε η ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η επίσημη επίσκεψη των κυριών Ξαγοράρη και Μαυρομάτη έγινε στο πλαίσιο των επισκέψεων-συναντήσεων των Πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας.

Οι δύο εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου βρέθηκαν στην κατάθεση στεφάνων στο στρατιωτικό μνημείο του Kings Park που έγινε χθες το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Δυτική Αυστραλία η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία κα Αικατερίνη Ξαγοράρη και η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην χώρα, κα Μάρθα Μαυρομάτη ξεναγήθηκαν με άλλους και άλλες συναδέλφους Πρέσβεις σε αξιοθέατα και σημαντικούς χώρους της Πολιτείας.

Η κ. Μάρθα Μαυρομάτη που έφτασε στην Δυτική Αυστραλία την Τρίτη παραβρέθηκε σε δεξίωση γνωριμίας που διοργάνωσε προς τιμή της η Κυπριακή Κοινότητα της πολιτείας αλλά και σε κλειστή δεξίωση που έδωσε προς τιμήν των δύο κυριών το Προξενείο της Πέρθης την Παρασκευή το βράδυ.

Πρώτη «διπλή επίσκεψη»

Για πρώτη φορά βρέθηκαν στην Δυτική Αυστραλία μαζί σε επίσημη επίσκεψη τόσο Πρέσβης της Ελλάδας, όσο και Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου. Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των δύο κρατών παραβρέθηκαν μαζί σε εκδήλωση Εθνικής Γιορτής στην πολιτεία.

Στην εκδήλωση της κατάθεσης στεφάνων παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός κ. Paul Papalia που αντιπροσώπευε τον πρωθυπουργό της ΔΑ, ο ομογενής Παναγιώτης Κατσαμπάνης αντιπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στο Mount Lawley, Simon Millman και ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής του Ενός Έθνους γερουσιαστής Πέτρος Γεωργίου.

Το παρών έδωσαν και αντιπρόσωποι των πολεμικών σωμάτων του Πεζικού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, πρόεδροι και αντιπρόσωποι παροικιακών φορέων και μεγάλες αντιπροσωπείες παιδιών από τα ελληνικά και όχι μόνο σχολεία.

Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση από όλο τον κλήρο της Πέρθης, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από παιδιά του σχολείου του Αγίου Ανδρέα, ακολούθως απαγγέλθηκαν ποιήματα από τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου καθώς και του καθολικού σχολείου Immaculate Heart.

Πηγή: sbs.com.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

28 Οκτωβρίου 1940 – Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας

Ο πρόεδρος της Ιταλίας στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ο ηρωισμός των Ελλήνων το 1940-41 μεγεθύνεται λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών