Δημοσκόπηση: Διψήφιο το προβάδισμα για ΝΔ – Κλειδωνίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Απόλυτα διαιρεμένη φαίνεται πως είναι η ελληνική κοινή γνώμη όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονους τριγμούς στην σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 44% των πολιτών εκτιμά με μερική ή απόλυτη βεβαιότητα πως η συμφωνία δεν θα κυρωθεί οριστικά και από τις δύο χώρες. Στον αντίποδα, το 43% απαντά πως η συμφωνία θα φτάσει έως το τέλος.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον πυρήνα της πλευράς που προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας, με το 58% να αναφέρει πως οι Πρέσπες θα κυρωθούν από την Αθήνα και τα Σκόπια. Αντίθετα, δύο στους τρεις υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας διαβλέπουν «ναυάγιο».

Το ονοματολογικό έχει προκαλέσει τριβές στην συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Την Τρίτη στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να μην ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή τα Σκόπια, ενώ μια ημέρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε εξαιτίας λογομαχίας που είχε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η δημοσκόπηση έκλεισε πριν την παραίτηση του κ. Κοτζιά, όμως σε κάθε περίπτωση αντανακλά την δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβερνητική συνεργασία των δύο παρατάξεων. Το 63% δήλωσε πως βλέπει τις επιδόσεις της δικομματικής «μάλλον» ή «σίγουρα» αρνητικά, ενώ στην αντίπερα όχθη το 25% έκρινε την συμπολίτευση θετικά.

Αισθητή είναι η απογοήτευση και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις των δύο εταίρων υπερέχουν των θετικών κατά δύο μονάδες (47% έναντι 45%).

Σταθερό προβάδισμα ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Στο μέτωπο της πρόθεσης ψήφου, η σφυγμομέτρηση επαναβεβαιώνει πως η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να έχει την τάση να το διευρύνει.

Με την χώρα να έχει μπει στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής τετραετίας η ΝΔ αποσπά το 33% στην μέτρηση επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 11 μονάδες πιο κάτω, κερδίζοντας το 22%.

Αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μονάδα και η ΝΔ έχασε μισή, και κατ’ αυτόν τον τρόπο διεύρυνε το προβάδισμα της κατά 0,5 μονάδες.

Τρίτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ, με 6,5%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο του 3% για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες ισοδυναμούν στο 1,5%. «Κλειδί» για όλα αυτά τα κόμματα θα είναι να μπορέσουν να προσελκύσουν εκ νέου τους αναποφάσιστους που τους στήριξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η ΝΔ απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, 59% έναντι 22%, με το χάσμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.

Πολιτικά «κλειδιά»

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι η συσπείρωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρατεί περισσότερους από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους που την στήριξαν στις προηγούμενες γενικές εκλογές, ενώ η Κουμουνδούρου διατηρεί το 51% της βάσης της.

Το 17% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει στραφεί στην ΝΔ. Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου προέρχονται σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες της «γκρίζας ζώνης», η οποία περιέχει όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, διατεθειμένοι να απέχουν, να ψηφίσουν λευκό ή να ρίξουν άκυρο.

Η ΝΔ επικρατεί και στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά τρεις μονάδες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 35% των πολιτών, έναντι 22% για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ξεχωριστό ερώτημα ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού σας.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 14 κι 16 Οκτωβρίου σε δείγμα πανελλαδικό δείγμα 1.355 πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντόρα Μπακογιάννη στο Blue Sky: «Εκβιαζόμενος από τον κ. Καμμένο ο πρωθυπουργός»

Εξελίξεις στην υπόθεση Κωνσταντινέα: Για ψευδορκία τον μηνύει ένας από τους κατηγορούμενους

Χ. Καφαντάρη για το Σκοπιανό: «Η κυβέρνηση έπραξε το πατριωτικό της καθήκον»