Εκτός λειτουργίας και το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra

Ένα ακόμη αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο σταμάτησε να κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις λόγω απροσδιόριστης τεχνικής ανωμαλίας. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το τηλεσκόπιο ακτίνων-X Chandra τέθηκε μόνο του σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» (safe mode), αυτοπεριορίζοντας τις λειτουργίες του στις ελάχιστες αναγκαίες.

Είναι το δεύτερο τεχνικό πρόβλημα που πλήττει αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, καθώς εδώ και μερικές μέρες κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο Hubble, το οποίο, έχοντας χάσει ένα ακόμη γυροσκόπιο προσανατολισμού του, έχει υποχρεωθεί και αυτό να λειτουργεί σε καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας», σταματώντας τις παρατηρήσεις του ουρανού. Είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του Chandra οφείλεται επίσης σε απώλεια γυροσκοπίου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Και τα δύο τηλεσκόπια έχουν τα… χρονάκια τους, καθώς το μεν Hubble είναι πλέον 28 ετών, ενώ το Chandra X-ray Observatory 19 ετών. Οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία και των δύο αστρονομικών παρατηρητηρίων.

Η NASA δήλωσε ότι θεωρεί απλώς σύμπτωση πως τα δύο τηλεσκόπια εμφάνισαν πρόβλημα με διαφορά μόλις λίγων ημερών. Προς το παρόν, πάντως, λειτουργεί κανονικά το τρίτο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το παρατηρητήριο ακτίνων γάμα Spitzer.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα βλάβη υπέστη το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ

Γαλαξιακοί «φυγάδες» τα πιο γρήγορα άστρα στον Γαλαξία μας

Νέα έρευνα: Η Ανδρομέδα έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τον δικό μας Γαλαξία