Ζάκυνθος: «Ο αντισεισμικός σχεδιασμός ήταν η «άμυνα» του νησιού»

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό οφείλεται το γεγονός ότι οι ζημιές στη Ζάκυνθο ήταν τόσο μικρές για ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Ταφύλλης, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα, στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετέβη σήμερα στη Ζάκυνθο, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί».

Επίσης, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε «με τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρου Κοντονή, του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά και υπηρεσιών του Δήμου, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των υπηρεσιών υγείας, καθώς και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών του νησιού».

Επίσης αναφέρεται ότι «σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού και η ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθ’ όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού. Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως επισημαίνεται ο ρόλος του νοσοκομείου το οποίο παρείχε «τις υπηρεσίες πρώτης φροντίδας σε τέσσερα άτομα, χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νοσηλείας τους».

Τέλος, επισημάνθηκαν οι δράσεις που προβλέπονται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο -τί αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην Λαμία σκόρπισε τον πανικό

Σεισμός και στις Κυκλάδες – Αισθητός σε Σίφνο και Μήλο