Η Μονσεράτ Καμπαγιέ πέθανε σε ηλικία 85 ετών έχοντας προβλήματα υγείας

Η καριέρα της Montserrat Caballé διήρκεσε 50 χρόνια και οι φανατικοί ακόλουθοί της την ονόμασαν La Superba - το υπέροχο.

Η Montserrat Caballé, πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, ήταν Ισπανίδα υψίφωνος. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1933. Απεβίωσε, σε ηλικία 85 ετών στο νοσοκομείο Σαντ Πάου της Βαρκελώνης. Νοσηλευόταν από τα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Ποια ήταν η Μονσεράτ Καμπαγιέ:
Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στη Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Τραγούδησε στην Όπερα της Βασιλείας και την Όπερα της Βρέμης ενώ η καριέρα της εκτοξεύτηκε το 1965 στη Lucrezia Borgia στο Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη.
Συνέχισε με την Μητροπολιτική Όπερα, την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και την Κρατική Όπερα της Βιέννης, που εμφανίζεται απέναντι από τους Luciano Pavarotti και Placido Domingo.
Το τραγούδι της Βαρκελώνης κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987 και αργότερα έγινε ένας ύμνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πόλης το 1992, το έτος μετά το θάνατο του Ερμή. Η Caballé τραγούδησε, επίσης, στην τελετή έναρξης με τον Domingo και τον José Carreras.

Η Montserrat Caballé σε ηλικία των 9 ετών έγινε δεκτή για να φοιτήσει στο conservatori Liceu της πόλης. Αποφοίτησε το 1953 και πήγε στην Ιταλία, όπου τραγούδησε σε δευτερεύοντες ρόλους.

Η καριέρα της εξελίχθηκε ραγδαία μετά από μια επιτυχημένη εμφάνιση ως Mimi στην La Bohème στην Ελβετική Κρατική Όπερα στη Βασιλεία. Το 1965 έκανε ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλαμβάνοντας τον κύριο ρόλο – σε σύντομο χρονικό διάστημα – της Lucrezia Borgia του Donizetti στο Carnegie Hall.
Η παράστασή της αποκόμισε διθυραμβικά σχόλια για την ομορφιά της φωνής της και τη δραματική ερμηνεία της, και την καθιέρωσε ως διεθνές αστέρι.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο Glyndebourne στο Der Rosenkavalier και στο The Wedding of Figaro, αλλά περίμενε άλλα επτά χρόνια για το ντεμπούτο του στο Covent Garden – όπως η Violetta στο La Traviata.

Το 1985 πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο εξαιτίας όγκου στον εγκέφαλο και λάμβανε θεραπεία για καρδιακό πρόβλημα που την ταλεπώρησε το 1993.
Το 2015, της καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση για φοροδιαφυγή.
Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα.

Πηγή: BBC- μετάφραση Έπη Τρίμη

Διαβάστε, επίσης:Εντυπωσιάζει το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα