Μητέρα Κατσίφα: “Εκτέλεσαν το γιο μου γιατί έχουν μίσος για τον ελληνισμό” 

Για ένα «καλό παιδί» που «δεν είχε καμία σχέση με ακραίες οργανώσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, αναφερόμενος στον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών.

«Επίτηδες εκτέλεσαν το γιο μου», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η μητέρα του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία ύστερα από καταδίωξη.

«Έχουν μίσος για τον ελληνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το παιδί της δε φοβόταν. Επεσήμανε ότι η ίδια τον είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του. «Εδώ – του έλεγα – υπάρχουν αρπακτικά», δήλωσε η κ. Κατσίφα.
Στο μεταξύ, απερρίφθη από τις αλβανικές αρχές το αίτημα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα να εξεταστεί η σορός του από Έλληνα ιατροδικαστή.

«Κανένας δε μας εξηγεί τί συνέβη» είπε στους δημοσιογράφους η μητέρα του νεκρού, υποστηρίζοντας ότι Αλβανοί αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας, ψάχνοντας το παιδί της, τα έριξαν όλα κάτω, έσπασαν την πόρτα και άρπαξαν το μπουφάν του παιδιού της για να το μυρίσουν τα σκυλιά και να μπορέσουν να τον εντοπίσουν.

Η κ. Κατσίφα ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι οι αλβανικές αρχές σκότωσαν το γιο της και εκείνη απάντησε ότι έχουν μίσος για τον ελληνισμό, δεν χωνεύουν την Ελλάδα και τη βόρεια Ήπειρο. «Ποτέ το παιδί μου δεν είχε μπλεξίματα με την αστυνομία, όλα τα χρόνια σήκωνε σημαία και στόλιζε το χωριό και την εκκλησία. Ήταν λεβέντης, δεν ήταν κοιμισμένος, μου το φάγανε το παιδί, ήθελαν να μου το λυγίσουνε».

«Είμαστε φοβισμένοι στο χωριό, είμαστε σκλαβωμένοι», σχολίασε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας το φόβο της για την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως εξήγησε και η μητέρα του 35χρονου μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, οι αλβανικές αρχές έδιναν στην οικογένεια από την πρώτη ημέρα τη σορό του γιου τους. Ωστόσο, η οικογένεια δεν προχώρησε στην κηδεία και στην ταφή καθώς επιθυμεί να εξετάσει τη σορό του γιου τους Ελληνας ιατροδικαστής.

Αν και νωρίς το πρωί η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι οι αλβανικές αρχές θα κάνουν δεκτό το αίτημα της οικογένειας, τελικά, όπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, απερρίφθη.

Η οικογένεια, τώρα, κατά πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταθέσει εκ νέου, σχετικό, αίτημα.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ στην Αλβανία και βουλευτής, Βαγγέλης Ντούλες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στην οικογένεια του εκτελεσμένου από την Αστυνομία, Κωνσταντίνου Κατσίφα, επέμεινε ότι η έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει κοινή ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη από την Αλβανία και την Ελλάδα.

Ο γιατρός Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, και όπως λέει, εκτελέστηκε από Αλβανούς αστυνομικούς.

«Στο βουνό βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, γιατί φαίνονται τα ίχνη από αίμα σε διάφορες πέτρες και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε “ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός”, κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. Του δόθηκε η χαριστική βολή», λέει χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Επίσης, τόνισε ότι «δεν είχε τίποτα ψυχικά, ήταν απολύτως ισορροπημένος».

«Το μόνο, ας το πούμε έτσι σε παρένθεση, είχε τρέλα για τα εθνικά θέματα. Συνεργαστήκαμε μαζί και στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας και τα λοιπά. Παντού ήταν πρώτος για να τρέχει για θέματα εθνικά», προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.