Νέο χτύπημα σε τουρκική οικονομία και Ερντογάν: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε 20 τράπεζες

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα αλλά και το χρηματοδοτικό προφίλ των τουρκικών τραπεζών είναι πιο πιθανό από ποτέ να βρεθούν υπό πίεση.

Ο κίνδυνος τόσο της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της Άγκυρας, όσο και μιας πιθανής κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, παραμένει υψηλός, γεγονός το οποίο διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις ανησυχίες.

Κατά την άποψη του Fitch, η επίδοση των τραπεζών, η ποιότητα του ενεργητικού, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά προφίλ τους είναι τώρα πιο πιθανό να δεχθούν πίεση, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω υποτίμησης της τουρκικής λίρας (κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου από την τελευταία αξιολόγηση), την αύξηση των επιτοκίων (μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου νομισματικής πολιτικής στο 24% από 17,75% στις 13 Σεπτεμβρίου) και τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας (ο Fitch αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ στο 3,8% το 2018 και στο 1,2% το 2019).

Οι υποβαθμίσεις και αναθεωρήσεις του αντίστοιχου αξιόχρεου κρατικών τραπεζών, της κρατικής τράπεζας Vakif Katilim Bankasi AS και της ιδιωτικής αναπτυξιακής τράπεζας Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. (TSKB) σε Β+ από ΒΒ- αντανακλούν την άποψη του Fitch για μεγαλύτερους κινδύνους στην ικανότητα των τουρκικών Αρχών να προσφέρουν στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της αυξημένης προοπτικής έντασης στη χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό.

Διαβάστε, επίσης:

JP Morgan: Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας

Χωρίς φρένο η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας, σε νέο ιστορικό χαμηλό

Αυξήσεις «φωτιά» σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό από την κρίση της τουρκικής λίρας