Συμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών, στο Γέρακα: Σύνδεση με τον Κωνσταντίνο Κατσιφά ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Η δολοφονία Κατσίφα προκαλεί επικίνδυνες προεκτάσεις καθώς στην Ελλάδα ζουν χιλιάδες Αλβανοί και ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς έχουν αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία, μια μεγάλη μερίδα δεν έχει ενταχθεί κανονικά και ονειρεύεται «Μεγάλη Αλβανία»

Η συμπλοκή ​έγινε στις 2 παρά 20 τη νύχτα, στη συμβολή των οδών Δομοκού και Γέρακα, στο Γέρακα, μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα στον απόηχο της δολοφονίας του Κ.Κατσίφα από τις αλβανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις Renea.

Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της συμπλοκής, ενώ σ αυτό το πλαίσιο προσήχθη μια γυναίκα που κατέθεσε ότι οι άνδρες είχαν οικονομικές διαφορές μεταξύ τους.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν έξι άτομα, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και 3 στον Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που εξετάζουν οι αστυνομικοί ήταν αν επρόκειτο για «ραντεβού θανάτου» στη σκιά της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Το χρονικό της εκτέλεσης του ομογενή και η άποψη των Αλβανικών ΜΜΕ:
Ο ιστότοπος της Χειμάρρας Himara.gr αναφέρει πως το περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί, όταν ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης από τους Βουλιαράτες, του Μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία. Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά κάποια ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας ο Κατσίφας στις 10:00 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτες, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων. Από τα πυρά του 35χρονου δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, όμως τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Μερίδα αλβανικών ΜΜΕ από χθες το μεσημέρι, επιχειρούν να παρουσιάσουν το θύμα ως “εξτρεμιστή” ακροδεξιό, μέλος της Χρυσής Αυγής. Ισχυρισμοί που απορρίπτονται από γνωστούς και φίλους του άτυχου Κατσίφα, που διακρινόταν για τις παθιασμένες πατριωτικές αντιλήψεις και ανησυχίες του για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως αποτυπώνεται και στις αναρτήσεις του στα social media.

Όπως τονίζει το Himara.gr, οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται πως ο 35χρονος είναι εξιλαστήριο θύμα. «Κάθε χρόνο στην επέτειο του “ΟΧΙ” τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. Το γεγονός αυτό προβάλλεται από τα αλβανικά μέσα ως πρόκληση κατά της Αλβανίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών με σκληρή γλώσσα ζητεί εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του ομογενούς Κ. Κατσίφα τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Ελληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Ελληνα ομογενή και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Ελληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Διευκρινίσεις για το τραγικό γεγονός ζητεί με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την Αλβανία για την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία στις Βουλιαράτες». Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί παράλληλα τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Η ανακοίνωση της πολιτικής οργάνωσης  “Ομόνοια”

Ήταν εκτέλεση η δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμων της αλβανικής αστυνομίας Renea, χθες το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες, όπως ανακοίνωσε η πολιτική οργάνωση “Ομόνοια” που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Μάλιστα προσθέτουν πως τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα παρουσία επίσημου εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, εννοώντας την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, συνεπώς αποκτούν ιδιαίτερα αρνητική βαρύτητα.

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των όσων προβλέπονται για τους “κανόνες ακινητοποίησης”, με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του νεαρού Βορειοηπειρώτη, ενώ παράλληλα κατηγορεί τα Τίρανα για “ψυχολογικό κλίμα βίας” κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως επίσης και μερίδα αλβανικών ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας που εντείνεται τις τελευταίες ώρες.