Ταφές σε πίθους ανακαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας (Εικόνες)

Ταφές σε πίθους βρέθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Άντανδρο, η οποία ιδρύθηκε πιθανώς τον 8ο αιώνα κοντά στο όρος Ίδη (σημ. Kaz) της Φρυγίας, επί του βορείου τμήματος του Κόλπου του Αδραμυττίου στην περιοχή της Τρωάδος (επαρχία Edremit Balıkesir).

Η γύρω περιοχή ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Ἀντανδρία και περιελάμβανε τις πόλεις Ασπονεύς στην ακτή και τα Άστυρα προς τα ανατολικά.

Πίθοι, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του ελαιολάδου ή ξηρά γεωργικά προϊόντα, έχουν χρησιμοποιηθεί για ταφές στην περιοχή από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο αρχαιολόγος Gürcan Polat, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Ege University και επικεφαλής των ανασκαφών στην Αντάνδρο, δήλωσε ότι η νεκρόπολη της Αντάνδρου χρησιμοποιήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ.

«Βρήκαμε δύο ταφές σε πίθους που χρησιμοποιήθηκαν από Έλληνες. Οι πίθοι είναι μεγάλα κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση των νεκρών πριν από τον ενταφιασμό ή την καύση. Αλλά κανένα από αυτά δεν κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως τάφος. Συνήθως χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση και σε δεύτερη χρήση ως χώρος ταφής», σημείωσε. «Σε κάποιες περιπτώσεις οι πίθοι χρησιμοποιήθηκαν ως οικογενειακοί τάφοι. Δύο ή τρία μέλη της ίδιας οικογένειας ενταφιάστηκαν σε τέτοιους πίθους. Σε έναν από αυτούς βρήκαμε τον σκελετό ενός σκύλου. Νομίζω ότι ένας ντόπιος Άντανδρος αγάπησε τόσο πολύ τον σκύλο του και βρήκε αυτόν τον πίθο για να ενταφιάσει το σώμα του».

Πηγή: anaskafi.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επέστρεψε στην… Τουρκία!

Βρέθηκε αρχαία σαρκοφάγος σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης

Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου