Η «Μακεδονία» συνεχίζει να λέγεται «Μακεδονία» μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

«Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός πολιτισμός δεν είναι σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ζάεφ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, όπως και ότι «υπάρχει μόνο μία Μακεδονία».

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» απέτυχε να εξασφαλίσει το 50% της συμμετοχής που απαιτείται για να καταστεί η ψηφοφορία έγκυρη, δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, όπως αναφέρει το Reuters.

Δικαιωμένος εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος από τις εξελίξεις στα Σκόπια λόγω της μεγάλης αποχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς το άκυρο και ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί!

Μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ προσήλθε στις κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το όνομά της χώρας, το οποίο συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το 37,26% της προσέλευσης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Από την πλευρά τους οι πολίτες της ΠΓΔΜ νιώθουν ότι έχουν γίνει έρμαιο των ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για άσκηση επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η ψήφος ή η αποχή μας δεν παίζει κανένα ρόλο» ανέφερε στη DW ένας 28χρονος από τα Σκόπια. Πολλοί νεαροί συμπατριώτες του δεν πιστεύουν πλέον στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, η συμμετοχή, με στοιχεία από το 85,71%, των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%.«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε ωστόσο να καλέσει όλες τις πλευρές να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Διαβάστε, επίσης:Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές – Αντιπολίτευση: Να ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση

Φιάσκο στα Σκόπια με το δημοψήφισμα: Στο 35% μόνο η συμμετοχή των πολιτών