Από τη Βουλή η συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού». Η ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αφορά «την κατάσταση της γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα πανεπιστήμια».

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια ύστερα από σχετική ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην “Ώρα του Πρωθυπουργού”.

Η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να απαντηθεί στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», περιλαμβάνει δύο άξονες: Πρώτον εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» που αντιμετωπίζει ως «ουτοπικό στόχο» την εξάλειψη της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια και, δεύτερον, εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.
Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Προς: τον Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: Ανομία στα Πανεπιστήμια

Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχετε εγκαταλείψει απροστάτευτους. Αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους και πέριξ αυτών.

Αντιδράσεις αγανάκτησης από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.

Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, πρώην και νυν Πρυτάνεις, η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, καλούν με ψηφίσματα, επιστολές και κάθε πρόσφορο μέσο την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους από το κλιμακούμενο καθεστώς ανασφάλειας και εκτροπής. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, δε, αιτήθηκε ρητά την «αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας».

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός,

1. Συμφωνείτε με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που εκκινεί από την άκρως στρεβλή παραδοχή ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;

2. Προτίθεστε να απαντήσετε εμπράκτως στις κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και να βάλετε τέλος στο καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;»

Διαβάστε, επίσης: Δένδιας: Ο ελληνικός λαός θέλει εκλογές για να σας στείλει στα σπίτια σας