Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019

Με την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει σε κάθε ειδοποιητήριο θα μπορείτε να κάνετε την εξόφλησή τους, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Τα νέα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα και η προθεσμία για την πληρωμή του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οδηγίες βήμα-βήμα
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr.

 

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2019 μπορεί να γίνεται είτε στα γκισέ της τράπεζας είτε ηλεκτρονικά.

Για όσους θέλουν να τα εξοφλήσουν μέσω e banking, θα χρειαστούν μόνον την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει στο ειδοποιητήριο. Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 δόσεις οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών. Σε κάποιες τράπεζες ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, μπορεί να το πράξει απλά δηλώνοντας στην σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ.

Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο
Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε του κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

– Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.

– Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

– Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

– Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας

– Επιλέγετε «Αναζήτηση»

– Επιλέγετε « Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας τα τέλη κυμαίνονται:

– Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22- 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα και τις απαλλαγές
Τέλη κυκλοφορίας οφείλουν να πληρώνουν κανονικά οι κάτοχοι οχημάτων των οποίων οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας έχουν παρακρατηθεί από την Τροχαία λόγω της διαπίστωσης ότι κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα.

Η υποχρέωση αυτή υφίσταται επειδή η παρακράτηση των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος από την Τροχαία δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για να τεθεί το όχημα σε αναγκαστική ακινησία και να απαλλαγεί από τα τέλη, καθώς τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Τις διευκρινίσεις αυτές παρέχει σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο που τους κοινοποίησε πρόσφατα. Ουσιαστικά με την εγκύκλιο αυτή επιδιώκεται να μπει «φρένο» από τη Φορολογική Διοίκηση στην αποδοχή από τις ΔΟΥ αιτημάτων φορολογουμένων για αναγκαστικές ακινησίες οχημάτων τους, επειδή η Τροχαία τα εντόπισε ως ανασφάλιστα και προχώρησε στην κατάσχεση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1. Σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας οχήματος λόγω είτε κλοπής είτε υπεξαίρεσης αυτού είτε ανωτέρας βίας χωρεί έκπτωση των τελών κυκλοφορίας.

2. Δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος από δημόσια αρχή, όταν τα στοιχεία αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις, όπως η άμεση καταβολή διοικητικού προστίμου, να επιστραφούν.

3. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εντοπισμού ενός οχήματος ως ανασφάλιστου από την

Τροχαία η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αφαιρούνται και επιστρέφονται στον κύριο ή κάτοχο αυτού, εφόσον προσκομίσει:
* απόδειξη ότι πλήρωσε το κατά περίπτωση επιβληθέν διοικητικό πρόστιμο και
* το σχετικό συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος.

4. Συνεπώς, δε συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία η παρακράτηση των στοιχείων οχήματος από την Τροχαία ανασφάλιστου οχήματος, διότι τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Διαβάστε, επίσης:Αυξάνεται εκ νέου η τιμή της πλαστικής σακούλας