Επιστρέφουν στην Τουρκία 12 ψηφιδωτά από την αρχαία πόλη Ζεύγμα

Στο μουσείο της αρχαίας πόλης Ζεύγμα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία θα επιστρέψουν μετά από 50 χρόνια 12 μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά.

Τα έργα αυτά, αποτέλεσμα λαθρανασκαφής, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και το 1965 πουλήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Bowling Green των ΗΠΑ έναντι 35.000 δολαρίων, από τον διακινητή αρχαιοτήτων Πίτερ Μαρκς.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, τα ψηφιδωτά θα επαναπατριστούν στις 26 Νοεμβρίου.

Ελάχιστα είναι τα έγγραφα που υπάρχουν σχετικά με την πώλησή τους, αλλά τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι αγοράστηκαν ήδη συντηρημένα, κατόπιν εισήγησης του μέλους της Σχολής Χιού Μπράντλεϊ, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αρκετά χρόνια μετά την αγορά τους, το 2012, τοποθετήθηκαν στο δάπεδο του νεοσύστατου Κέντρου Τεχνών του πανεπιστημίου, κάτω από προστατευτικό γυαλί.

Για να εξακριβωθεί το από πού προέρχονται τα ψηφιδωτά ζητήθηκε η γνώμη ειδικών, καθώς αρχικά δεν ήταν σίγουρο αν ανήκουν στην πόλη Ζεύγμα ή αν είναι από ανασκαφή στην Αντιόχεια. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται άλλα κομμάτια που οι λαθρανασκαφείς φυγάδευσαν στο εξωτερικό.

Πηγή: PontosNews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επέστρεψε στην… Τουρκία!

Βρέθηκε αρχαία σαρκοφάγος σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης

Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου