Φοροδιαφυγή: Μετρητά τέλος για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ

Συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδιο για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά μετά και την άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν οι μαύρες συναλλαγές στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που εξετάζεται, προβλέπει τη μείωση του ορίου χρήσης των μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή που ανέρχεται σήμερα, στα 300 ευρώ. Συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα.

Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων που φαίνεται να σχεδιάζουν το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει αρχικά μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο οι συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων γίνονται αποκλειστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα. Το όριο αυτό εξετάζεται να μειωθεί στα 400 ή 300 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση της υποχρέωσης χρήσης POS σε δεκάδες επαγγέλματα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τέλος του έτους και σε διάστημα τριών μηνών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα POS.

Τρίτον, το πακέτο περιλαμβάνει σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι οι συντελεστές της προοδευτικής κλίμακας να διαμορφωθούν σε:

– 15% από 10% σήμερα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

-20% από 15% σήμερα για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ

-25% από 20% σήμερα για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω

Τέλος, αναμένονται στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι στους επαγγελματικούς κλάδους που κάνουν μικρότερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Διαβάστε, επίσης:Σκληρό «παζάρι» για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας