Νέος άνεμος στο Ολντ Τράφορντ: Οι αλλαγές που έφερε ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στο «διαζύγιο» της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ήταν και οι …ψυχρές έως ανύπαρκτες σχέσεις του ιδιόρρυθμου Πορτογάλου τεχνικού, με τον Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος άσος, που κόστισε στον αγγλικό σύλλογο κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ, δεν βρέθηκε ποτέ στα βασικά σχέδια του Μουρίνιο για την …δική του Γιουνάϊτεντ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα στα αποδυτήρια. Επιπλέον, ο εξαιρετικός μεσοεπιθετικός και παγκόσμιος πρωταθλητής με τους «τρικολόρ», είδε τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του να μένουν αναξιοποίητες, λόγω του τρόπου και της θέσης που τον χρησιμοποιούσε …όποτε το αποφάσιζε ο Μουρίνιο.

Πλέον, ο Πορτογάλος απολαμβάνει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ της αποζημίωσης του και στην θέση του βρίσκεται ένα από τα πιό αγαπητά παιδιά στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Νορβηγός, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με κορυφαίες επιτυχίες της ομάδας.

Και όπως διαφαίνεται από τις πρώτες του δηλώσεις (σ.σ. θέλω οι παίκτες να ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο που παίζουν), ένας νέος …άνεμος πνέει στο «Ολντ Τράφορντ». Οσον αφορά στην διαχείριση του Πογκμπά, ο Νορβηγός τεχνικός, είναι ξεκάθαρος: «Ο Πολ είναι ένα καταπληκτικό παιδί. Τον γνωρίζω από πολύ μικρό (σ.σ. το 2010 συνυπήρξαν στις μικρές ομάδες της Γιουνάϊτεντ) και η προσωπικότητα του, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος. Ασφαλώς και είνα εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Είναι ένας παίκτης, από τον οποίο θέλω να πάρω το καλύτερο, το μέγιστο δυνατό. Οπως φυσικά και από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας, οι οποίοι διαθέτουν σπουδαία ποιότητα».

Οσον αφορά στην προσέγγιση του για το ποδόσφαιρο, ο Σόλσκιερ, πρόσθεσε: «Το ποδόσφαιρο προοδεύει και εξελίσσεται. Οπως και το κτίσιμο μίας ομάδας. Για το οποίο υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Αυτός επιλέγει την ομάδα, την τακτική και την στρατηγική. Το να είσαι παίκτης στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, είναι ένα προνόμιο. Και θεωρώ, πως όλοι εδώ, θέλουν να επιτύχουν. Μιλήσαμε γι΄ αυτά που μας περιμένουν και τους κώδικες που θα εφαρμόσουμε εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα παιδιά και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν αυτό που μπορούν για να βοηθήσουν την ομάδα. εχουμε μόνο έναν στόχο. Να επιτύχουμε και να το πράξουμε ως ομάδα».

Τόσο ο Πογκμπά, όσο και οι συμπαίκτες του, φρόντισαν να δικαιώσουν τον 45χρονο προπονητή τους, καθώς ο Γάλλος ήταν από τους κορυφαίους στο εμφατικό 5-1 στην Ουαλία επί της Κάρντιφ. Ο Σόλσκιερ έκανε πράξη τις σκέψεις του και έδωσε ελεύθερο ρόλο με πολύ χώρο, τόσο στον Πογκμπά, όσο και στον Μάτιτς. Με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής, η Γιουνάϊτεντ ήταν το απόλυτο αφεντικό μέσα στο γήπεδο. Με ξεκάθαρη εντολή από τον πάγκο, στο τελευταίο τρίτο οι παίκτες της ιστορικής ομάδας έκαναν ότι ήθελαν με αποκορύφωμα το τρίτο γκολ, όπου Μαρσιάλ, Πογκμπά και Λίνγκαρντ «έκρυψαν» την μπάλα και μετά από διαδοχικά «1-2» ο πρώτος βρέθηκε τετ-α-τετ και πλάσαρε ιδανικά. Το σημεντικότερο στοιχείο που επέδειξαν οι «κόκκινοι διάβολοι» στο ντεμπούτο του Σόλσκιερ, είναι το πάθος. Καμμία μπάλα χαμένη, καμμία φάση στην «τύχη» της, διαρκής πίεση με και χωρίς την μπάλα, πείσμα και διεκδίκηση στις μονομαχίες, είναι συστατικά απαραίτητα για την δημιουργία μίας ομάδας νικητών. Και κάτι ακόμη, εξ΄ ίσου σημαντικό. Η αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό και η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία οικογένεια. Οπως αποτυπώθηκε στα πρώτα γκολ της Γιουνάϊτεντ στο Κάρντιφ, όταν ο πρώτος που σηκώθηκε για να πανηγυρίσει ήταν ο Χουάν Μάτα, ένας σπουδαίος παίκτης που έμεινε στον πάγκο…

Αν και είναι αδόκιμο να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο, με δείγμα γραφής μόλις έναν αγώνα, οι αλλαγές που έφερε ο Σόλσκιερ στην ομάδα είναι εμφανείς. Μένει ν΄ αποδειχθεί, εάν θα γίνουν ουσιαστικές και καταλυτικές για την περαιτέρω πορεία της Γιουνάϊτεντ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνη πρώτη η Λίβερπουλ: Η βαθμολογία της Premier League

Σοκ στο Μάντσεστερ: Την έκπληξη της χρονιάς έκανε η Κρίσταλ Πάλας