Συρία: Οι Κούρδοι κάλεσαν τον στρατό του Άσαντ στην Μάνμπιτζ για να προλάβουν τον Ερντογάν

Οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κάλεσαν τον συριακό στρατό της κυβέρνησης Άσαντ να εισέλθει στον θύλακα γύρω από την πόλη Μάνμπιτζ, δυτικά του Ευφράτη, για να προλάβουν την επέλαση του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία.

Την κίνηση χαιρέτισε η Ρωσία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που συνεργάζονταν με τις κουρδικές YPG, θα εγκαταλείψουν άμεσα το συριακό έδαφος.

Η διοίκηση του συριακού στρατού δήλωσε ότι μονάδες του εισήλθαν στην περιοχή της Μάνμπιτζ, λόγω “έκκλησης των κατοίκων της”, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την επάνοδο συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή ως “θετικό βήμα στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης”.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG ουσιαστικά ταυτόσημες με το παράνομο στο δικό της έδαφος Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και ήταν έντονα οργισμένη από την πολύχρονη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τουρκικές δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων έχουν εισέλθει τις τελευταίες δύο ημέρες εντός συριακού εδάφους, σε θύλακα βορείως της Μάνμπιτζ τον οποίο ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, αναμένοντας εντολή να κινηθούν νότια και να καταλάβουν την πόλη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας αναμένονται το Σάββατο στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με το συριακό.

“Οι ΗΠΑ καθοδηγούσαν εδώ και καιρό τους Κούρδους της Συρίας και τώρα τους παράτησαν, όπως πολλούς άλλους στο παρελθόν. Τώρα οι Σύροι Κούρδοι ζητούν προστασία από τη Δαμασκό και τη Μόσχα”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της ρωσικής άνω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται από την Συρία