Βενιζέλος: Ο Τσίπρας δεν ήθελε συναίνεση αλλά χειροκροτητές και ουρές

Για εργαλειοποίηση του ζητήματος του «ονοματολογικού» των Σκοπίων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες μίλησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας παράλληλα πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τρεις πληγές: «την ιθαγένεια, την γλώσσα και την διπλή – όχι σύνθετη – ονομασία».

«Το ζήτημα είναι ταυτοτικό. Το ήξερε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός γιατί σε αυτή την ταυτοτική ευαισθησία οικοδόμησε μια απλουστατευτική και δημαγωγική ρητορική», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εργαλειοποίηση του κρίσιμου ζητήματος έγινε προκειμένου η κυβέρνηση να διχάσει την ΝΔ, να προκαλέσει κρίση στο ΚΙΝΑΛ, να εξαϋλώσει το Ποτάμι και να «στήσει μια νέα δήθεν κεντροαριστερά με την Παπακώστα».

«Δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονία αλλά η ψευδής ταυτότητα της νέας κεντροαριστεράς με ψευδείς ουρές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Συμφωνία επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραβίασε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι πάντων και εξήγησε «στο άρθρο 7 προβλέπεται διπλή και όχι σύνθετη ονομασία. Θα μπορούσε και όφειλε η ιθαγένεια – η εξωτερική όψη της ιθαγένειας –να είναι βορειομακεδονική».

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε συναίνεση αλλά υποστηρικτές χειροκροτητές και ουρές» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Συμπεριφέρθηκε στον Καμμένο όπως οι πολιτικοί συνένοχοι. Η μεταχείριση Καμμένου είναι προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους».

Επανερχόμενος στα ζητήματα της συμφωνίας ανέφερε πως «Άλλαξε ο συγχρονισμός ενεργειών με αποτέλεσμα να προηγείται η Αθήνα των Σκοπίων. Πήραν ιθαγένεια γλώσσα και το αφήγημα του άρθρου 7». Πάντως, εκτίμησε ότι η συμφωνία επιδέχεται βελτιώσεις από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Αναφορικά τέλος με τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές τις πλειοψηφίας είπε «Καταδικάζω απερίφραστα δηλώσεις απειλές και βόμβες μολότοφ. Δεν ξεχνώ όμως τις δικές σας απειλές και τις βάρβαρες δολοφονίες χαρακτήρων. Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ . Την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εκτρέφεται τον εθνικολαϊκισμό άλλοτε ως σύμμαχοί του και άλλοτε ως εχθροί του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι οριστικό: Η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής

Προσφυγή Καρατζαφέρη στις Βρυξέλλες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Κατρούγκαλος βρίσκει «λογική» την απαίτηση των Σκοπίων να μην αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη συμφωνία!