Στο παρά τρία λυτρώθηκε ο ΠΑΟΚ και καλπάζει για το τίτλο

Δυσκολότερα από όσο του άξιζε με βάση την εικόνα του αγώνα, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 τον ΠΑΣ με γκολ του Σβιντέρσκι στο 87ο λεπτό. Είχε προηγηθεί το γκολ του Πέλκα με πέναλτι και η ισοφάριση του Μάνου στο 52′.

Έπρεπε να φτάσει στο παρά… τρία (βλ. 87ο λεπτό) για να πάρει ανάσες η ομάδα του ΠΑΟΚ και μαζί όλη η Τούμπα, βλέποντας ως εκείνο το σημείο να «σφίγγουν» τα πράγματα σε μια ακόμα «συνωμοσία» εις βάρος του φαβορί μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

Δεν «συνωμότησε» όμως μόνον ο χιλιοειπωμένος για τέτοιες περιστάσεις άγραφος Νόμος.

Πάνω σε αυτό το ψυχοφθόρο για το «δικέφαλο» του Βορρά σενάριο, έπαιξε ρόλο και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ!!

Δυνατός στο ξεκίνημα του αγώνα και σταδιακά περισσότερο αγχωμένος και μπλεγμένος σε δικούς του.. «γρίφους».

Βρήκε το γκολ που ήθελε στο πρώτο μέρος και εκεί όπου έψαχνε μετά μανίας ένα δεύτερο στο ξεκίνημα της επανάληψης δέχθηκε γκολ στην πρώτη και μοναδική, παρακαλά, τελική προσπάθεια του ΠΑΣ Γιάννινα προς την εστία του Πασχαλάκη!

Στο αγχωτικό φινάλε έπαιξε ρόλο – σαφώς – η θέληση των γηπεδούχων και αδυναμία, για πολλοστή φορά η αδυναμία των αμυντικών της φιλοξενούμενης ομάδας να καλύψουν τον Βελλίδη!

Αυτός που θα τέλειωνε τις φάσεις (25 τελικές προσπάθειες δεν είναι και λίγες) προέκυψε από τον πάγκο. Ο νεοαποκτηθέντας Πολωνός Σβιντέρσκι με το γκολ που πέτυχε κράτησε την ομάδα του σε θέση ισχύος στην κορυφή της βαθμολογίας και προπάντων μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου μπροστά στο μεγάλο φετινό στόχο!

Ο Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1.

Μπροστά από τον Πασχαλάκη οι Μάτος, Γιαννούλης, Κρέσπο και Βαρέλα. Μπροστά τους οι Μίσιτς, Μαουρίσιο με την τριάδα των Λημνιού, Πέλκα, Μπίσεσβαρ να πλαισιώνουν τον Άκπομ στην κεφαλή της γραμμής κρούσης.

Ο Γιάννης Πετράκης από την πλευρά του έδειξε νωρίς το τι θα έψαχνε η ομάδα του. Με σύστημα 3-5-2 και τους :

Βελλίδη, Σκόνδρα, Μπουκουβάλα, Ευαγγέλου, Σιόντη, Λίλα, Σεργκελασβίλι, Βιδάλ, Γιάκο, Κριζμάν και Μάνο

Από το πρώτο λεπτό ο ΠΑΟΚ έδειξε το ποιος είναι το αφεντικό πιέζοντας ασφυκτικά την άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα.

Χαρακτηριστικό το ποσοστό κατοχής της μπάλας στο 20λεπτο (87% ως εκείνο το σημείο και 81% στο πρώτο μέρος) για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η συμπαγής και «γεμάτη» άμυνα των φιλοξενούμενων δεν επέτρεπαν πάντως την τελική μπαλιά. Από τις πλαγιοκοπήσεις των Λημνιού και Γιαννούλη έγιναν οι πρώτες επικίνδυνες στιγμές, όπως η κεφαλιά του Άκπομ στο 9’ ενώ πιο μετά ο Βελλίδης απέκρουσε με τα πόδια σε επικίνδυνες σέντρες.

Ακολούθησαν δύο σουτ από Μίσιτς και Λημνιού που πέρασαν χωρίς ουσία και στο όποιο διαγραφόμενο άγχος ήρθε ένα λάθος του Ευαγγέλου να βγάλει τον Άκπομ με καλή προοπτική στην περιοχή του Βελλίδη. Ο αμυντικός του ΠΑΣ έπεσε άγαρμπα πάνω του και η μπάλα στήθηκε στο σημείο του πέναλτι.

Ο Πέλκας έκανε το 1-0 με το πρώτο του τέρμα στο πρωτάθλημα.

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ήθελε να «τελειώσει» την ιστορία από νωρίς. Πίεσε, έβαλε τη μπάλα ξανά στην περιοχή αλλά δεν βρήκε ουσία.

Σαν.. τιμωρία φάνηκε το μούδιασμα της Τούμπας στο 52ο λεπτό. Για πρώτη φορά η μπάλα μπήκε με οργανωμένη επίθεση στην περιοχή, από την εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Μπουκουβάλα κι ο Μάνος φεύγοντας οριακά στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων πλάσαρε ιδανικά στο 1-1.

Ακολούθησε η μεγάλη πίεση. Ο Λουτσέσκου ανασκουμπώθηκε κάνοντας άρον – άρον τις τρεις αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί καμιά λαχτάρα!

Οι Ελ Καντουρί, Σβιντέρσκι και Ζαμπά άλλαξαν πολλά στην δομή αλλά και στον τρόπο αναζήτησης του δεύτερου γκολ.

Στο 77’ ο διαιτητής Φωτιάδης έδειξε το σημείο του πέναλτι σε φάση διαρκείας – άλλη μια – όταν ο Λίλα μάρκαρε από πίσω τον Άκπομ.

Ο Βρετανός θέλησε να γίνει ήρωας αλλά εκτελώντας ο ίδιος ξεγελάστηκε από τον Βελλίδη με τον πιο.. “παλιό” εκ των πρωταγωνιστών της φάσης να αποκρούει!

Μέσα σε αυτό το πεδίο πίεσης, όπου εκτός των άλλων υπήρξαν και πολλές διακοπές από πεσμένους παίκτες του ΠΑΣ στο έδαφος ο ΠΑΟΚ είδε το ποδοσφαιρικό «μάννα» στο 87’ να έρχεται από τον ουρανό ώσπου μετά από μικρή περιπέτεια να γίνει γκολ και το 2-1!

Σέντρα του Ελ Καντουρί, κεφαλιά – γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι από τον ξεμαρκάριστο (!) Μάτος για να έρθει, πάλι, ο Βελλίδης φάτσα με την απειλή μέσα στην μικρή του περιοχή. Δύο παίκτες των γηπεδούχων στη φάση, ένας εξ αυτών ο Σβιντέρσκι σούταρε δυνατά τόσο ώστε το «Γκολ» να γίνει βάλσαμο και δυναμωτικό ενόψει της μεγαλύτερης δοκιμασίας που περιμένει την ομάδα του σε λίγες μέρες και τα απανωτά ντέρμπι κορυφής με ΑΕΚ και Ολυμπιακό…

Πηγή: novasports.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ανάσανε» ο Πανιώνιος – Νίκη μετά από δύο μήνες