Δένδιας: Θέμα λογικής και συνέπειας η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου από τη ΝΔ

«Είναι θέμα λογικής συνέπειας η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου, αφού είχαμε καταψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Η ΝΔ πιστεύει σε μια εξωστρεφή Ελλάδα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χώρο διαλόγου με τους γειτονικούς λαούς, μια ευρύτερη αντίληψη στα Βαλκάνια. Αλλά για αυτή την ευρύτερη αντίληψη δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια λανθασμένη και κακά ερμηνευόμενη Συμφωνία». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες φασιστικές φωνές στην Ευρώπη, ο κ. Δένδιας αντέτεινε ότι το κόμμα του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και έναντι του κ. Όρμπαν και εναντίον των κομμάτων της ίδιας αντίληψης. «Βλάπτετε τα εθνικά συμφέροντα προσπαθώντας να μας εξομοιώσετε με τα κόμματα αυτά και να μας ετεροπροσδιορίσετε», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Ξυδάκη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η υστεροφημία και η αποτίμησή του ανήκει ασφαλώς στη χώρα» αλλά, όπως είπε, «η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει στη Βουλή την παρακαταθήκη του».

Ακόμα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η στάση του κόμματος του έναντι της Συμμαχίας δεν αλλάζει, σημειώνοντας ότι «η σχέση μας με το ΝΑΤΟ πέρασε κατά καιρούς προβλήματα, αντιλαμβανόμαστε όμως τη Συμμαχία ως ένα πλαίσιο όπου η χώρα προσπαθεί να εκφράσει τα συμφέροντά της».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να εξηγήσει τη σημερινή του στάση σε σχέση με το παρελθόν. Τότε, όπως είπε, που είχε οξύτατη θέση εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Το 2009, κατά την κύρωση πρωτοκόλλων προσχώρησης άλλων χωρών, το χαρακτηρίζατε “επιθετικό Οργανισμό”. Το 2013, η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου σας ήταν η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι κακό ν’ αλλάζει κανείς άποψη, οφείλετε όμως να μας εξηγήσετε, ως κυβέρνηση πώς βλέπετε τον κόσμο πλέον, πώς προσλαμβάνετε πλέον τα πράγματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της για το πώς βλέπει περαιτέρω τα κεφάλαια της διαδικασίας ένταξης της βόρειας γείτονος στην ΕΕ. «Θέση δική μας είναι ότι θα αξιοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία για να παρεμποδίσουμε παρερμηνείες, να πετύχουμε κατά το δυνατόν βελτιώσεις της Συμφωνίας», υπογράμμισε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χρειαζόταν πολύ περισσότερη βοήθεια για ένα αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα που θα έκανε αυτήν τη Συμφωνία αποδεικτή. Όμως η κυβέρνηση προτίμησε να χειρισθεί μόνη το εθνικό ζήτημα με αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πει τι σκέφτεται, τι εκπροσωπεί στον πολιτικό διάλογο. Δεν μπορεί να πηγαίνει και από εδώ και από εκεί προσπαθώντας να ξεγελάσει το εκλογικό σώμα. Είμαστε μία χώρα η οποία μέσα από την κρίση υπέστη διάφορους ακρωτηριασμούς. Την υποχώρηση, για παράδειγμα, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια τα αισθάνομαι σαν μιας μορφής ακρωτηριασμό. Χάσαμε επιρροή, χάσαμε δυνατότητες, χάσαμε θέσεις εργασίας. Όλα αυτά πρέπει να τα επανακτήσουμε με αυτοπεποίθηση και με κοινή εθνική προσπάθεια. Αλλά για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά και σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έφθασε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε:

«Ελπίζουμε όταν σας στείλει ο ελληνικός λαός στην αντιπολίτευση, σε εβδομήντα – ογδόντα ημέρες από σήμερα, να καταλήξετε σε αυτογνωσία και να προσέλθετε τότε σε ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας των ΑΝ.ΕΛ. και της Χ.Α.

Συρίγος για συμφωνία Πρεσπών: Η χώρα δεσμεύεται από μια Διεθνή συμφωνία

Σταύρος Καλαφάτης: «Ντελιβεράς ξένων επιδιώξεων η κυβέρνηση»