Μαζική αγορά ψηφοδελτίων, φακέλων και παραβάν για εκλογές από ΥΠΕΣ – Όλα δείχνουν τον Μάιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και τετραπλών εκλογών το Μάιο με την παράλληλη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών.

Το σενάριο των πολλαπλών κάλπεων παίρνει σάρκα και οστά μετά την μαζική παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών φακέλων, ψηφοδελτίων αλλά ακόμα και παραβάν για τις επερχόμενες εκλογές.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια η προμήθεια για ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και κοινοτικές πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου δηλαδή ένα μήνα πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Για τις εθνικές εκλογές υπάρχει η διευκρίνηση πως η τελική παράδοση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν σχετικής ειδοποίησης του Υπουργείου που θα ορίζει αντίστοιχες ημερομηνίες αποστολής, οι οποίες οπωσδήποτε θα είναι χρονικά μεταγενέστερες της ημερομηνίας της επίσημης προκήρυξης των Βουλευτικών Εκλογών.

Οι αριθμοί στις σχετικές αποφάσεις, προκαλούν δέος, καθώς μιλάμε για:

77 εκατομμύρια φακέλους, για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές)

107.700 δεσμίδες χαρτιού ψηφοδελτίων. Δεδομένου ότι κάθε δεσμίδα περιλαμβάνει 500 φύλλα, μιλάμε για 53.850.000 φύλλα χαρτιού, από τα οποία θα τυπωθούν τα ψηφοδέλτια των αναμετρήσεων, και

87.000 παραβάν, τα οποία θα τοποθετηθούν, όπως εκτιμάται, στα νέα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να περιοριστεί ο εγγεγραμμένος αριθμός εκλογέων ανά τμήμα και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση για τους φακέλους, δεδομένου ότι επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει όλα τα σενάρια ως προς το χρόνο των εθνικών εκλογών ανοικτά. Από το σύνολο των 77 εκατομμυρίων φακέλων, τα 65 εκατομμύρια που αφορούν στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να παραδοθούν από την 1η έως την 20η Απριλίου. Αντιστοίχως, τα 12 εκατομμύρια φάκελλοι για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει μεν να είναι έτοιμα, πλην όμως θα πρέπει να φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του αναδόχου και να είναι έτοιμα προς παράδοση, μόλις υπάρξει σχετική ειδοποίηση από την εταιρεία.

Χαρτί για ψηφοδέλτια

Επίσης το ΥΠΕΣ προχώρησε στην προμήθεια της 107.700 δεσμίδων χαρτιού για ψηφοδέλτια με τη σχετική προκαλούμενη δαπάνη να ανέρχεται σε 5.701.272 ευρώ και την τελική παράδοση να καθορίζεται έως τις 10 Απριλίου 2019.

Ανάγκη και για παραβάν

Επειδή οι πολλαπλές κάλπες θα προκαλέσουν και συνωστισμό και ουρές στα εκλογικά κέντρα το ΥΠΕΣ προνοεί και προχωρά στην προμήθεια παραβάν.

Έτσι αποφασίστηκε η προμήθεια 87.000 τεμαχίων των ειδικών διαχωριστικών, με το κόστος να είναι της τάξης 6.688.560 ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού κατά 20% εφόσον ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΝΔ για επερχόμενες εκλογές

Τσίπρας για εκλογές: Μας στηρίζει η πλειοψηφία των βουλευτών

Π.Καμμένος προς Κ.Μητσοτάκη: «Παραίτησε την Κ.Ο. της ΝΔ να πάμε σε εκλογές – Τι περιμένεις;»