Μπουζούκι και λαχανοντολμάδες στο δείπνο, τσάι και χαμόγελα για Περιστέρα Μπαζιάνα και Εμινέ Ερντογάν

Η ορχήστρα που συνόδεψε το δείπνο στο οποίο παρακάθισαν περίπου 50 άτομα έπαιξε κάποια στιγμή και το ελληνικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα «Μες του Βοσπόρου τα στενά»

Ελληνικές πινελιές είχε το δείπνο που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αποστολή στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες Ελλάδας-Τουρκίας το απόγευμα της Τρίτης.

diepno1

Το μενού του δείπνου το οποίο συνοδεύτηκε από τους ήχους του μπουζουκιού, είχε μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος:

– για πρώτο πιάτο μελιτζανοσαλάτα, αγκινάρες λαδερές και λαχανοντολμάδες μαζί με φρυγανισμένο ψωμί

– Μάντι με βούτυρο, αποξηραμένο γιαούρτι και καρύδια και σος ντομάτας με βασιλικό

– Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και καρύδια

– Για κυρίως πιάτο αρνάκι καρέ γεμιστό με συνοδευτικά αντάνα κεμπάπ, αρνάκι μοσχάρι, λαχματζούν

– Για επιδόρπιο ποικιλία τουρκικών γλυκών με κυδώνι μπακλαβά με φυστίκι

diepno2

Η ορχήστρα που συνόδεψε το δείπνο στο οποίο παρακάθισαν περίπου 50 άτομα έπαιξε κάποια στιγμή και το ελληνικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα «Μες του Βοσπόρου τα στενά».

Νωρίτερα τσάι και χαμόγελα είχαν επικρατήσει στο «Λευκό Παλάτι» κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, με την Περιστέρα Μπαζιάνα.

Οι δύο τους συζήτησαν με τη βοήθεια μίας διερμηνέα σε ένα από τα χρυσοποίκιλτα σαλόνια του φαραωνικού προεδρικού μεγάρου.

Η κυρία Ερντογάν επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην κ. Μπαζιάνα, ως ανταπόδοση της δικής της φιλοξενίας στην Αθήνα, καλωσόρισε την κ. Μπαζιάνα, τη ρώτησε για το ταξίδι, την οικογένεια και τα παιδιά της.

emine-beti3
emine-beti2

Από την πλευρά της, η κ. Μπαζιάνα την ευχαρίστησε και ανταπέδωσε τις ευχές.

Οι δύο γυναίκες απόλαυσαν τσάι και παραδοσιακά συνοδευτικά, ενώ δεν έλειψαν τα χαμόγελα στη χαλαρή συζήτησή τους, ενώ η Εμινέ Ερντογάν έκανε και μία ανάρτηση στο Twitter μαζί με την κυρία Μπαζιάνα και στην οποία ανέφερε:  Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη χώρα μας είχαμε μία συνάντηση με την αξιότιμη κυρία Περιστέρα Μπαζιάνα. Πιστεύω ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις μας θα ενισχύσουν την φιλία μεταξύ των χωρών μας.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο γυναίκες αναφέρθηκαν στο προσφυγικό, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Η Περιστέρα Μπαζιάνα μίλησε για την ανθρωπιά που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα στα νησιά, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γιαγιά Μαρίτσα Μαυραπίδου, η οποία υπήρξε σύμβολο της προσφοράς και της αλληλεγγύης και πέθανε τον περασμένο μήνα.

Επίσης  έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης με τη γείτονα και έφερε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, έληξε με αμοιβαία επωφελή τρόπο μια χρόνια διαμάχη μεταξύ δύο γειτονικών λαών που δεν είχαν τίποτε να χωρίσουν.

Όσο για τις ενδυματολογικές τους επιλογές, η κυρία Μπαζιάνα φόρεσε μία λευκή σταυρωτή μπλούζα με μανίκι 3/4 και μία ψηλόμεση, στενή μαύρη φούστα, συνοδεύοντας το σύνολό της με ένα ζευγάρι μαύρες ψηλοτάκουνες γόβες, ενώ τα μαλλιά της ήταν χτενισμένα με χαλαρές μπούκλες.

Από την άλλη, η Εμινέ φορούσε μία ακουαμαρίν  μαντίλα και ένα μαύρο μακρύ φόρεμα, ενώ συνόδευσε το σύνολό της με ένα περιδέραιο στα ίδια χρώματα της ακουαμαρίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται καθώς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.