Νέες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα – Έφτασε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη

Στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φθάσουν στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα, για να ζητήσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Τα επεισόδια, παρόμοια με τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως σε άλλη γέφυρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, ξέσπασαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ.

Γκουαϊδό: Πέρασε στη Βενεζουέλα το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Χουάν Γκουαϊδό ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας , παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.

Ταυτόχρονα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και διαδηλωτές σε πόλη στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε από τη Βραζιλία στη χώρα, σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης

Ένα φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πισάρο, στους δημοσιογράφους στο Καράκας.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε, ωστόσο, ότι αν και το φορτηγό βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας, δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.

Τέσσερα μέλη της Εθνοφρουράς αυτομόλησαν στην Κολομβία

Τέσσερις Βενεζουελάνοι στρατιώτες αυτομόλησαν σήμερα στην Κολομβία, διασχίζοντας δύο γέφυρες στα σύνορα, τα οποία έχουν κλείσει με εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές.

Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε και ένας λοχίας της Εθνοφρουράς ο οποίος διέσχισε μια άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας, όπου ανασύρθηκε από άλλους στρατιωτικούς, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα.

Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια.

Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία) έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.

Με επικεφαλής τον ηγέτη του Κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδό, η αντιπολίτευση στον Μαδούρο περιμένει ότι θα καταφέρει να εισαγάγει σήμερα τη χώρα τη βοήθεια που έχει τοποθετηθεί σε αποθήκες στην Κούκουτα, την οποία όμως αρνείται το καθεστώς που βλέπει σε αυτήν ένα πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε, επίσης:

Βενεζουέλα: Έκλεισε τα σύνορα με την Κολομβία – Συμπλοκές με τον στρατό