Τραμπ: «Επιλογή» η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος

Επίσης αποκάλυψε ότι απέρριψε την πρόσκληση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο για συνάντηση. «Λοιπόν, (σ.σ. ο Μαδούρο) είχε ζητήσει συνάντηση την οποία απέρριψα επειδή είμαστε πολύ μακριά από αυτή τη διαδικασία».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

Η Τουρκία υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές εξελίξεις».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό θα έπρεπε αντιθέτως να είχαν εργαστεί ώστε να γίνονταν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιχείρησε να ξεκινήσει συνομιλίες για την Βενεζουέλα τον περασμένο χρόνο, μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Αλλά σήμερα καμία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει βήματα κατά της Βενεζουέλας δεν αναζητεί τον διάλογο».

Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Τσαβούσογλου εξάλλου επανέλαβε την τουρκική κριτική αυτού που η Άγκυρα χαρακτηρίζει αδύναμη διεθνή απάντηση στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις μήνες.

«Πρόσφατα δυτικές χώρες–ξέρετε, είναι πολύ ευαίσθητες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθώντας να διδάξουν τους πάντες για τα ανθρώπινα δικαιώματα–υπήρξαν σιωπηλές», είπε ο υπουργός υποννοώντας ότι οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με το Ριάντ.

«Συνάπτουν συμφωνίες και πουλάνε όπλα», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.