H Βενεζουέλα στην κόψη του ξυραφιού: Κλιμακώνεται η κρίση, εν μέσω διεθνών πιέσεων

Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο, με τον Τραμπ να μην αποκλείει στρατιωτική επέμβαση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το «θρίλερ» στη Βενεζουέλα, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο χωρών της Δύσης για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, δηλώνοντας πως είναι ο πραγματικός πρόεδρος της χώρας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει δηλώσει από πλευράς του πως η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης συνεχίζει να υφίσταται.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του σε ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, εν όψει της εκπνοής του τελεσιγράφου 8 ημερών που του είχε δοθεί για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, με ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, και η Ισπανία) να προειδοποιούν πως, αν δεν το κάνει, θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως μεταβατικό πρόεδρο (και σε κάποιες περιπτώσεις να εκφράζουν τη στήριξή τους προς αυτόν). Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θρασύ», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε διαδήλωση ότι «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας». Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε τη Δευτέρα πως ο Γκουαϊντό έχει τη «δικαιοδοσία και τη νομιμότητα» να οργανώσει εκλογές, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της για το θέμα, προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση. 

Στη συνέντευξή του, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχ.

Διαβάστε, επίσης:

Τραμπ: «Επιλογή» η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα