Ο Ηρόδοτος είχε δίκιο: Αρχαίο ναυάγιο στην Αίγυπτο δικαιώνει τον μεγάλο ιστορικό (Εικόνες και βίντεο)

Σχεδόν 2500 χρόνια μετά, οι μαρτυρίες του Ηροδότου για ασυνήθιστα ποταμόπλοια που έπλεαν στον Νείλο επιβεβαιώνονται.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ναυάγιο πλοίου, κοντά στο βυθισμένο λιμάνι Θώνης-Ηρακλείου, πανομοιότυπο με εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρέθετε ο μεγάλος ιστορικός στο έργο του και μέχρι σήμερα θεωρούνταν, από αρκετούς, αποκύημα της φαντασίας του.

Ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ και συγκεκριμένα το 450 π.Χ, είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και στα γραπτά του έκανε λόγο για παράξενα ποταμόπλοια στο Νείλο. Η περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής ενός τέτοιου εμπορικού σκάφους παρατίθεται μάλιστα σε απόσπασμα 23 στίχων, στο ιστορικό του έργο, με τον ίδιο τον ιστορικό να μαρτυρά ότι είχε παραστεί στην κατασκευή ενός τέτοιου σκαριού.

Για περισσότερους από 24 αιώνες, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις εν λόγω περιγραφές, συνήθης πρακτική των επιστημόνων, ελλείψει άλλων σχετικών αρχαιολογικών στοιχείων ή καταγραφών.

Ώσπου, ένα καταπληκτικά συντηρημένο ναυάγιο βρέθηκε πέριξ του βυθισμένου λιμένα Θώνης-Ηρακλείου ήρθε για να επιβεβαιώσει με απτά ευρήματα τον μεγάλο ιστορικό.

«Μόλις εντοπίσαμε ναυάγιο, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος, ήταν αυτό που είδαμε», ανέφερε ο Ντέμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κι επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπινσον, «οι προηγούμενοι μελετητές είχαν κάνει κάποια λάθη, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το κείμενο χωρίς αρχαιολογικά στοιχεία».

«Είναι ένα από αυτά τα αινιγματικά κομμάτια. Οι μελετητές είχαν μια θεωρητική αντίληψη των περιγραφών με βάσει τα μέχρι τότε ευρήματα», τόνισε.

Εντούτοις, η αποκάλυψη του «Πλοίου 17», όπως και ονομάστηκε, παρουσιάζει τεράστιο κύτος σε σχήμα ημισέληνου, ακριβώς όπως περιγράφει και ο Ηρόδοτος.

Ειδικότερα, το «Πλοίο 17» έχει μήκος περί τα 28 μέτρα, ελαφρώς μεγαλύτερο από ό,τι στις περιγραφές του Ηροδότου, και είναι ένα από τα αρχαιότερα αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

«Ο Ηρόδοτος περιγράφει τα σκάφη ως έχοντα μακρά εσωτερικά πλευρά. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε … Η δομή αυτή δεν είχε ξαναεντοπιστεί, ποτέ προηγουμένως», τόνισε ο καθηγητής Ρόμπινσον.

Δείτε το βίντεο και τη συλλογή με τις φωτογραφίες:

Πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τάφοι της Πτολεμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο (pics)

Λύθηκε το μυστήριο! Έτσι κατασκεύαζαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες

Αιγύπτιοι και Ίνκας: Εντυπωσιακές ενδείξεις για «σύνδεση» των δυο αρχαίων πολιτισμών