Έλληνας ο καλύτερος γιατρός στην Ευρώπη για το 2019

Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ανακηρύχθηκε καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe.

«Ο ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Το πρότυπο Γενικής Ιατρικής», «Ο Σαμαρείτης της Σπάρτης» είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν δημοσιογράφοι, ασθενείς και μέλη της κοινότητας το έργο αλλά και τον ίδιο τον Έλληνα γιατρό, όπως αναφέρει η WONCA για τον «Γιατρό 5 Αστέρων».

Σύμφωνα με τον οργανισμό WONCA, o Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης είναι ο μοναδικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (το 2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.

«Η προληπτική ιατρική στη Μάνη είναι μια απτή έκφραση αγάπης για τη γιαγιά που προχωράει στο πλακόστρωτο με τον αντίλαλο από το μπαστούνι της να ακούγεται ρυθμικά, για τα λιγοστά παιδιά που παίζουν στα χωριά της Μάνης και αποτελούν το ζωντανό κύτταρο του τόπου αυτού που ονειρευόμαστε», είχε τονίσει πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μαριόλης, ενώ είχε περιγράψει και την πιο πρωτόγνωρη εμπειρία του.

Ο Δρ. Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 26-29 Ιουνίου 2019.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δρ. Μαριόλης, με αφορμή τη διάκριση του από τον WONCA Europe, αναφέρει:

«Λαμβάνοντας αυτή την τιμή βράβευση, η συγκίνηση μου δεν μετριέται με λέξεις. Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον.

Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς.

Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα.

Όραμα, σκέψεις και διαδρομές. Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική – Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της.

Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες… αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά.

Γι’ αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά.

Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες – ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους.

Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ.

Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου με μέσα στη σιωπή».

Ποιος είναι ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης

Ο Δρ. Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό Άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.

Σε ηλικία 30 ετών ο Δρ. Μαριόλης συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε-δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, μια εντυπωσιακή επιτυχία με σημαντικό αντίκτυπο στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία.

Ο Δρ. Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.

Το 2010 ο Δρ. Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί σε έναν άλλο αγώνα, για την ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης. Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το Κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως.

Ο Δρ. Μαριόλης δημιούργησε μια διεπιστημονική ομάδα, με ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, ο Δρ. Μαριόλης έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο Κέντρο Υγείας, οι οποίοι, μαζί με τον εξοπλισμό τους παρέχουν φροντίδα (προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία) και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας.

Έχει οργανώσει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση. Πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έχουν καλύψει τις ενέργειές του, αποκαλώντας το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας γιατρός έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS).

Έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στον τομέα της διδασκαλίας, ο Δρ. Μαριόλης έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, όσο και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, με ξεχωριστές ενότητες για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Ευρέως αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συμμετάσχει ως εκπαιδευτές στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, εισήγαγε την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας.

Οι φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ έρχονται στα Κέντρα Υγείας για την πρώτη τους επαφή με την κλινική πράξη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πρακτική άσκηση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας).

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι το μόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Δρ. Μαριόλης υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), υποστηρίζοντας ως Μέντορας γενικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλληνας καθηγητής ανακάλυψε άγνωστη περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

Έλληνας ερευνητής ρίχνει φως στους νευρώνες επιθετικότητας του εγκεφάλου

Έλληνας μαιευτήρας δίδαξε ήθος: Έπαθε έμφραγμα στο χειρουργείο αλλά συνέχισε!