Αμερικανικό δικαστήριο: Καρκινογόνο το ζιζανιοκτόνο Roundup – Κατρακυλάει η μετοχή της Bayer

Η μετοχή της γερμανικής Bayer κατρακυλάει σήμερα στο χρηματιστήριο αφού αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto συνέβαλε στον καρκίνο ενός εβδομηντάχρονου, σε μια νέα δικαστική ήττα για τον όμιλο που είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία.

Στο τέλος της πρώτης φάσης μιας δίκης που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι έκριναν σήμερα πως ο συνταξιούχος Έντουιν Χάρντεμαν μπόρεσε να αποδείξει πως το Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση του καρκίνου του.

Η γιγαντιαία εταιρεία χημικών και φαρμάκων, η μετοχή της οποίας σημείωνε γύρω στις 12:15 (ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 13,1%, στα 60,5 ευρώ, στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, εξέφρασε την «απογοήτευσή» της γι’ αυτή τη νέα αρνητική γι’ αυτήν απόφαση, υποστηρίζοντας πάντως ότι «η επιστήμη επιβεβαιώνει πως τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο».

Η Bayer ανέλαβε η ίδια την υπεράσπιση της Monsanto αφότου εξαγόρασε, τον Ιούνιο 2018, αυτή την εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία φυτοπροστασίας και γενετικά τροποποιημένων σπόρων έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54 δισεκ. ευρώ), στοιχηματίζοντας στον αυξανόμενο ρόλο της χημείας για να τραφεί ο πλανήτης.

Όμως η γερμανική εταιρεία που επινόησε την ασπιρίνη κληρονόμησε ταυτόχρονα μια χιονοστιβάδα δικαστικών διώξεων και στα τέλη Φεβρουαρίου αντιμετώπιζε περίπου 11.200 προσφυγές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την τοξικότητα του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη έρευνα: Να τι ευθύνεται για τον αποδεκατισμό των μελισσών