Βατικανό: Εξοργίζει η ποινή που επιβλήθηκε σε καρδινάλιο που κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά

Παρά την πολύ χαμηλή ποινή, η υπεράσπιση του Πελ έχει ασκήσει έφεση, που αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο

Πρόκειται για το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος στην ιεραρχία του Βατικανού που καταδικάζεται ποτέ για παιδεραστία: Ο Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ καταδικάστηκε πριν από λίγες ώρες σε έξι χρόνια φυλάκιση για παιδεραστία, με την ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια της ποινής του να ανέρχεται σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες.

Η δίκη έλαβε χώρα στη Μελβούρνη και σύμφωνα με τον δικαστή, η ποινή προέκυψε αφού “ζυγίστηκαν” από τη μια τα «ειδεχθή εγκλήματα» που διέπραξε ο 77χρονος ιεράρχης και από την άλλη η προχωρημένη του ηλικία και ο «κατά τα άλλα ανεπίληπτος βίος του». Συμπλήρωσε δε ότι ο ιεράρχης «είχε το δικαίωμα» να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ενώ καταδίκασε τη «νοοτροπία όχλου» που επιδεικνύει μερίδα της κοινής γνώμης, κρίνοντας πως στον Πελ «δεν άξιζε να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο» και επιμένοντας στο ότι δεν «δικαζόταν η ρωμαιοκαθολική εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πελ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τρίτος κατά σειρά στην ιεραρχεία του Βατικανού, κινδύνευε με ποινή έως και 50 ετών κάθειρξης για τα εγκλήματά του με θύματα δύο παιδιά της χορωδίας στη Μελβούρνη το 1996 και το 1997. Μάλιστα, το ένα από τα δύο παιδιά πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 2014, ενώ το άλλο συνεχίζει να παλεύει με τους εφιάλτες του…

Τα αγόρια ήταν 13 ετών την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης.

Παρά την πολύ χαμηλή ποινή, η υπεράσπιση του Πελ έχει ασκήσει έφεση, που αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Πάντως, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει τελευταία μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους, από τις ΗΠΑ ως τη Χιλή, από τη Γερμανία ως την Αυστραλία.

Πριν λίγο καιρό, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια για «μάχη μέχρις εσχάτων» εναντίον ενός «εγκλήματος που πρέπει να σβηστεί από το πρόσωπο της Γης».

Διαβάστε, επίσης:

Εκατομμυριούχος Ταϊλανδός δίνει την περιουσία του σε όποιον νυμφευθεί την κόρη του