Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για την προστασία των μακεδονικών σημάτων

Δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη τους τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δέσμη προτάσεων με στόχο αφενός την προστασία του μακεδονικού εμπορικού σήματος απέναντι στα ζητήματα που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου την ενίσχυση του μακεδονικού brand name κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την σύσκεψη με εκπροσώπους από 70 και πλέον φορείς και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

«Η ταχύτητα και η προχειρότητα στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την οικονομική και εμπορική διαχείριση του μακεδονικού brand, τα οποία θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί πριν την υπογραφή της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με μεγάλους βαθμούς περιπλοκότητας που πηγάζει από το άρθρο 7 της Συμφωνίας, το οποίο αναγνωρίζει στις επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας τη δυνατότητα να πωλούν “μακεδονικά” προϊόντα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά 4.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα», ανέφερε.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε … παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

– Σχεδιασμός μίας ενιαίας περιφερειακής στρατηγικής υπό την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή των περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Χρειάζεται μία καλά οργανωμένη και ποιοτική επικοινωνιακή στρατηγική τόσο για την προστασία όσο και την περαιτέρω ανάδειξη του μακεδονικού brand name. Ως κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό με εθνικούς πόρους. Είναι αναμφισβήτητη υποχρέωση η κατοχύρωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η υποστήριξη μίας ονομασίας που δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε», τόνισε.

– Να γίνει άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κατάθεση φακέλων στην ΕΕ για την κατοχύρωση νέων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

– Να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που να απονέμει κατά παρέκκλιση το ελληνικό σήμα σε όλα τα προϊόντα που έχουν κατοχυρωμένα προϊόντα ως μακεδονικά.

– Να επισπευθεί η διαδικασία συγκρότησης της διμερούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα εμπορικά σήματα. «Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα μπορέσει να λύσει όλες τις διαφορές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «επιζητούμε καλές εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Η μη επίλυση του θέματος της ονομασίας για τόσα χρόνια δεν μας εμπόδισε προς αυτό. Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς έχει βάλει δηλητήριο στις διμερείς μας σχέσεις».

«Δεν πρόκειται να παρατήσουμε στην τύχη τους τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Θα εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο, από την Ήπειρο έως τη Θράκη, σε συνεργασία με τις περιφέρειες», σημείωσε ακόμη.

Πηγή: voria.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές να δείξουν το δρόμο της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ