Σε ασφυκτικό κλοιό ο Τσίπρας: Κατάρρευση σε Β. Ελλάδα – Σπαζοκεφαλιά οι ευρωεκλογές

Προσκλητήρια για εκλογική συμπόρευση με κόμματα του Κέντρου που επιστρέφουν σφραγισμένα ως ανεπίδοτα, κατάρρευση των ποσοστών σε Βόρεια Ελλάδα, καθυστερήσεις στα “εμβληματικά” νομοσχέδια για τη ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία – Εφορία, συνέχεια προκλήσεων από Τουρκία, “απρόοπτα” συμβάντα προς διαχείριση, όπως αυτό με την άφιξη αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα, δύσκολος γρίφος προς επίλυση το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως, ποινικές διώξεις για την Πυρκαγιά στο Μάτι και στην Ρένα Δούρου, εκ νέου υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής.

Αυτά συνθέτουν την πολιτική εικόνα του διαστήματος τούτου, μόλις δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οι οποίες -εάν επαληθευτεί η στόχευση Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας- θα είναι για την Κυβέρνηση κρας-τεστ πολιτικής αντοχής: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράψει αξιοπρεπή ποσοστά (λόγω και της χαλαρής ψήφου που δεν βοηθά στην άνοδο της κατακρημνισμένης συσπείρωσής του) κινδυνεύει στις κάλπες του Φθινοπώρου, όχι με κατάρρευση μεν αλλά με μια συντριπτική ήττα από τη Ν.Δ που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη πολιτικά.

Από την Κυβέρνηση επιχειρούν να γυρίσουν την ατζέντα στην Οικονομία. Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, αποτελεί μια ανάσα και επιχείρημα προς την αντιπολίτευση ότι δεν καταρρέει η χώρα και δεν καταστρέφεται η Οικονομία κατά πώς περιγράφουν σύσσωμα τα κόμματα, προεξαρχούσης της Πειραιώς.

Μικρή διαφορά συντελεί όμως τούτο στην Καθημερινότητα των Πολιτών, η οποία κρίνει στην πράξη τα οικονομικά μεγέθη και στοιχεία που ανασύρει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας από τα συρτάρια του προς επίρρωση πως όλα στη χώρα πάνε καλύτερα.

Βόρεια Ελλάδα και Ευρωψηφοδέλτιο

Στην Βόρεια Ελλάδα, τα απόνερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κοντεύουν να “πνίξουν” την Κυβέρνηση.

Τα επεισόδια που σημειώνονται κάθε φορά που κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας με αιχμή την υπογραφή των “Πρεσπών” είναι μόνο η κορυφή του “παγόβουνου”.

Αν και από το Κόμμα- Κυβέρνηση, μιλούν για περιφερόμενους εντεταλμένους διαμαρτυρόμενους ή “τάγματα εφόδου” όπως τα είχε χαρακτηρίσει η κ. Γεροβασίλη, αυτό ουδόλως αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δημοσκοπικά “αναστενάζει”.

Αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες για πύκνωση των περιοδειών και εκδηλώσεων – ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα- αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πώς προλαβαίνει το κυβερνών κόμμα να “φρενάρει” το κύμα οργής- τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα πάντως, σημειώνουν ότι ένας από τους παράγοντες που τον φέρουν να επιμένει σε εκλογές το Φθινόπωρο, είναι η επιχείρηση “αναστροφής του κλίματος” στην Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμά, ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της “εξουδετέρωσης” των αντιδράσεων και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα παρθούν, θα κοπάσει το κύμα οργής.

Κατά τα λοιπά, σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά δεν ανήκουν σε αυτή, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, εάν στερήσουν την έδρα τους από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα για τη σταθερότητά της. Και τούτο, γιατί οι διάδοχοί τους ( σε ΑΝΕΛ- Ποτάμι) φέρονται να έχουν παραμείνει πιστοί στη “γραμμή” των αρχηγών τους.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις, όπως διατυπώθηκαν και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή, να “πέσουν” στη μάχη των ευρωεκλογών, κορυφαία υπουργικά ονόματα για να βοηθήσουν την …κατάσταση.

Έχει ήδη ακουστεί το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε πρόσφατα πως θα πάει όπου της ζητήσει το κόμμα.

Ειλημμένη απόφαση είναι η συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια, προσώπων από την ευρύτερη κεντροαριστερά που έχουν αποδεχθεί το κάλεσμα Τσίπρα σε εκλογική συμπόρευση. Κατά πληροφορίες, θα είναι τουλάχιστον δεκαπέντε , αλλά ακόμη οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Της Νίκης Ζορμπά

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια»

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές