“Τέλος” στα βιβλιάρια ασθενείας βάζει το Υπ. Εργασίας: Πως θα γίνεται πλέον η συνταγογράφηση

Τροπολογία με την οποία καταργείται οριστικά, όπως είχε εξαγγελθεί, η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών οικογένειάς τους, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Με την ίδια τροπολογία, καταργείται και η διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, η πιστοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας και η κάλυψη παροχών σε είδος και σε χρήμα θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Βέβαια, μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και έως ότου να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, όσοι έχουν βιβλιάρια που τελειώνουν δεν θα πάρουν νέα, αλλά θα προσθέσουν σελίδες. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες.

Στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της κοινωνικής ασφάλισης (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων, Σύστημα Υπολογισμού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.ά.), θα ενταχθούν επίσης:

• Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1η/1/2017.

• Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

• Η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ, που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

Παράλληλα καταργείται η διάταξη, με την οποία δε γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δε γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Η ως άνω κατάργηση κρίνεται σκόπιμη, καθόσον, το μέτρο της αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ αποδείχθηκε στην πράξη μη αποτελεσματικό μέτρο πίεσης σε βάρος των εργοδοτών που ήταν ασυνεπείς στις κοινωνικοασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα παραπάνω αποκαθίστανται, καθώς πλέον θα απεικονίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και των εν λόγω εργαζομένων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης – Τι να κάνετε για να μην κινδυνεύσετε [vid]

“Επελαύνει” η γρίπη: Τους 56 έφτασαν οι νεκροί – Πάνω από 200 τα σοβαρά περιστατικά