Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την ΕΕ να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με την υιοθέτηση της έκθεσης της εισηγήτριας Κάτι Πίρι με 370 ψήφους.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.
«Οι αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν καθιστούν την Τουρκία πλήρως ακατάλληλη για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η εισηγήτρια, Μαριέτε Σάακε.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και ότι η τελική απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στην έκθεση της η Κάτι Πίρι ζητούσε μεταξύ άλλων από την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Τουρκία, δήλωσε ότι η απόφαση για πάγωμα των διαπραγματεύσεων είναι «άχρηστη» και δείχνει την «ακροδεξιά ιδεολογική τάση» του Ευρωκοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή (Anadolu).
Καταψήφισε την έκθεση η Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το έπραξε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Πηγή: tovima.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Guardian: σε «σπιράλ οικονομικού θανάτου» η Τουρκία
«Βουλιάζει» η οικονομία της Τουρκίας – Νέο «χαστούκι» από Moody’s
Οι αγορές νίκησαν τον Ερντογάν – Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας