Αλ. Τσίπρας: Ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας

«Όλοι μαζί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ατμομηχανή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματική πατριωτική και ιστορική μας ευθύνη και σήμερα αυτή την ευθύνη την κάνουμε πράξη».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Σκοπίων, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, για να τονίσει ότι αυτό καταμαρτυρά τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης» και πως πλέον σήμερα αυτό είναι εφικτό.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε φράση του Αλμπέρ Καμύ ότι «η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο παρόν». «Αυτό κάνουμε και σήμερα», υπογράμμισε, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον, εμείς, ως πολιτική ηγεσία, και εσείς ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Σχέση ισότιμης συνεργασίας

Σχολιάζοντας τους τίτλους σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων, που με αφορμή τη μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, έκαναν λόγο για «απόβαση» στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».

«Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό χώρο «σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Αναλυτικά, αναφορικά με το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, «που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας» είπε πως «συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια – πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας – σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πρόνοιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, «δεδομένου ότι η εν λόγω Ομάδα θα επιδιώξει να βρει λύσεις στα θέματα αυτά, στη βάση ενός ειλικρινούς, δομημένου και με καλή πίστη διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών, και έχοντας υπ’ όψιν τους υφιστάμενους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες για τη γεωγραφική προέλευση αγαθών και την καταχώρηση σημάτων».

«Στο εξής», σημείωσε, «δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα, προωθώντας στο οικονομικό πεδίο την ουσία του άρθρου 14 της συμφωνίας, που επιτάσσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών και των επενδύσεων». Προτάσσει, συνέχισε, «να ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και την υπέρβαση θεσμικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και στην μετακίνηση ανθρώπων και των εμπορικών αγαθών. Συμπλήρωσε ότι γι’ αυτόν τον σκοπό συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα Βαλκάνια, αλλά και ευρωπαϊκά εργαλεία.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, σήμερα αποφασίσαμε να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, όπως ορίζει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου και πως οι συνέργειες στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, από εδώ και στο εξής θα είναι καθορισμένες και σαφείς.

Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ’ επιταγήν της συμφωνίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση.

Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.

Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το οποίο πολυ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου των συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο» και ότι απέδειξαν πως τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα, «αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν δρόμο, ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας». Είπε πως «χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, χρειάστηκε να υπερβούμε εμπόδια, να ακυρώσουμε στην πράξη μια ιστορία υποκρισίας και πατριδοκαπηλείας και από τις δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, εθνικά οφέλιμη και για τις δύο πλευρές και γι’ αυτό πατριωτική».

Παρατήρησε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται ακόμη πιο σημαντική, ακριβώς επειδή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που στην Ευρώπη βλέπουμε ανησυχητικά μηνύματα και όχι πηγές ελπίδας για την συνεργασία των λαών – αλλά αναζωπύρωση των εθνικισμών, εθνικές αναδιπλώσεις, άνοδο δυνάμεων της ακροδεξιάς.

«Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, τόνισε ότι «εσείς με την παρουσία σας σήμερα στο επιχειρηματικό φόρουμ, αποδεικνύετε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα προς όφελος της συνανάπτυξης».

Να αξιοποιήσουμε θετικά τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες οι δύο χώρες οφείλουν να αξιοποιήσουν θετικά. Τη δυνατότητα τα Βαλκάνια να είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, από τη μια λόγω των μεγάλων ευκαιριών σε μεταφορές υποδομές και ενέργεια, αλλά και από την άλλη, λόγω των διεθνών ανταγωνισμών. «Σε αυτό το περιβάλλον εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ενεργά, στην κατεύθυνση της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είπε και σημείωσε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι «με την καταλυτική συμβολή της δικής μας συμφωνίας, ότι η ενταξιακή πορεία για τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια πραγματικότητα τον Ιούνιο που μας έρχεται».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, βρισκόμαστε μπροστά σε πολυεπίπεδο ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων που δεν πρέπει να αμελήσουμε: «Δρόμος του Μεταξιού», η «Πρωτοβουλία 16+1», Διαδικασία του Βερολίνου, έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις, ενεργειακή συνεργασία και ανάπτυξη, σταθερό ενδιαφέρον και από τη ρωσική πλευρά.

«Οι πολύμορφες αυτές πρωτοβουλίες καθιστούν τα Βαλκάνια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία δίοδο δρόμων ενεργειακών και μεταφοράς, εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φθάνουν ως την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από 27 χρόνια αδράνειας και χαμένων ευκαιριών», επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα αντιστάθηκε στον παραλογισμό, γιατί εκείνη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κλειστά σύνορα και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό των Ελλήνων επιχειρηματιών».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα το 2018, αναδείχθηκε σε δεύτερο σημαντικότερο επενδυτή στη χώρα, με συνολικές επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε και το 1 εκατομμύριο τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα. «Εδώ έχουμε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να οικοδομήσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η Ελλάδα σύμμαχος στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός εξήρε την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, έχει δείξει ότι θέλει και μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής. «Η Βόρεια Μακεδονία δείχνει στην Ευρώπη ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος, αποφασιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι ο δύσκολος δρόμος προς το μέλλον απαιτεί ρήξεις με στερεότυπα και είναι δρόμος ευημερίας για τους πολλούς».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος. «Θέλω να πιστεύω», ανέφερε, «ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι μια χώρα που προσπαθεί – και το δείχνει – να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανταμειφθεί με το άνοιγμα της ενταξιακής προοπτικής στις κρίσιμες αποφάσεις που έχουν να ληφθούν τον επόμενο Ιούνιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλέξης Τσίπρας από Σκόπια: Γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυτήν

Τσίπρας για επίσκεψη στα Σκόπια: Ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα