Θρίλερ με τη συντριβή ενός αμερικανικού F-35 στη θάλασσα της Ιαπωνίας

Ένα σενάριο που φέρνει στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά του Ψυχρού Πολέμου εκτυλίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη θάλασσα της Ιαπωνίας μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού F-35A ανοικτά των ακτών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα «Νικκέι», στις 10 Απριλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ. Παρά τις προσπάθειες δύο εβδομάδων, οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο λίγα θραύσματα του αεροσκάφους στον Ειρηνικό ενώ αγνοείται και ο πιλότος. Το αεροσκάφος βρισκόταν σε αποστολή νυχτερινής άσκησης, όταν χάθηκε η επαφή. Η ιαπωνική εφημερίδα «Nικκέι» γράφει ότι μια πιθανή θεωρία για τη συντριβή του F-35A είναι ότι ο πιλότος αντιμετώπισε έλλειψη οξυγόνου επειδή υπήρχαν προβλήματα με το αντίστοιχο σύστημα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία, τα κορυφαία αεροσκάφη F-22 Raptor και F-35 αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πιλοτικά συστήματα οξυγόνου. Πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί. Το 2010, ένα F-22 συνετρίβη πιθανώς λόγω έλλειψης οξυγόνου για τον πιλότο. Λόγω του προβλήματος, υπήρξε ακόμη απαγόρευση πτήσεων για το F-35 το διάστημα 2017/2018, και η τεχνολογία του αναβαθμίστηκε.

Το μοντέλο που συνετρίβη δεν είναι ένα παλιό στρατιωτικό αεροπλάνο, αλλά το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Αμερικής. Όπως είναι φυσικό, το Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin θέλουν να κρατήσουν τα τεχνικά του μυστικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια. Το πρόγραμμα F-35 είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρότζεκτ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μέχρι το έτος 2044, οι ΗΠΑ θα δαπανούν – στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού – κατά μέσο όρο 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της εκπαίδευσης για τα F-35A, υπολογίζεται τώρα στο αδιανόητο ποσό των 1.196 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κόβει την ανάσα» το F-35 σε αεροπορική επίδειξη στην Γαλλία (Βίντεο)