Κ. Μητσοτάκης: Η “κωλοτούμπα” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θεαματική και στις αποζημιώσεις

Επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το διακομματικό κείμενο που έχει ετοιμαστεί από το προεδρείο της Βουλής ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε μια ιστορική εκκρεμότητα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε στη Βουλή για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

“Θέλω και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μία συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα Εθνικού χαρακτήρα. Είναι υποχρέωση και δική μου να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες που δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα παιχνίδια εντυπώσεων και την προπαγανδιστική ανευθυνότητα της Κυβέρνησης. Θέλω να περιγράψω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το πώς πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί από δω και στο εξής στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Εξηγήσαμε με τρόπο άρτιο γιατί καταψηφίσαμε το πόρισμα της επιτροπής Η επιτροπή αυτή δεν στάθηκε τελικά στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για τρεις αλήθειες:

– Αλήθεια πρώτη: Η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα το οποίο από την αρχή χειρίστηκε με ευθύνη επάρκεια αλλά και ρεαλισμό αυτό το θέμα.

– Αλήθεια δεύτερη: Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είμαστε εμείς οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε ουσιαστικά με την ανάδειξη αυτού του θέματος. Τα συμπεράσματα της επιτροπής Τζαβάρα είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που διαθέτει το ελληνικό κοινοβούλιο.

– Αλήθεια Τρίτη: Παρά τα μεγάλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίασε από αυτή την προσπάθεια. Το τελευταίο σαφές ντοκουμέντο παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έκανε και σε αυτό το ζήτημα μια θεαματική κωλοτούμπα.

“Εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε για να φέρετε πίσω τις γερμανικές οφειλές και ως κυβέρνηση κάνατε λόγο για ζήτημα μόνο ηθικό. Μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο ο κύριος Τσίπρας είπε αυτό ακριβώς ότι το θέμα είναι ηθικό”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

– Με ειλικρίνεια θα πω ότι όσο ιερή και αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε τη νομική πολυπλοκότητα.

– Ασφαλώς οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα ναζιστικών θηριωδιών δικαιούνται και πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό έρεισμα υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Η διεκδίκηση αυτή είναι σίγουρα νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας.

– Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μαζί μας, η σκυτάλη περνάει στη δική μας πλευρά και πρέπει να σταθούμε με σθένος απέναντι στους λαϊκιστές και στους εθνικιστές που θέλουν να κατεδαφίσουν αυτά που με τόσο κόπο κατακτήθηκαν η Ευρώπη όμως θα αντέξει.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

K. Κυρανάκης: «Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι θα υποστεί μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές»