Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρίτης συνόδου κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, έξι εβδομάδες μετά την αποτυχία της δεύτερης που διεξήχθη στο Ανόι.

“Θα μπορούσε να γίνει μια τρίτη σύνοδος κάποια στιγμή”, είπε ο Τραμπ υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Διευκρίνισε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ομόλογό του, χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

“Θέλουμε να παραμείνουν εν ισχύ οι κυρώσεις”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι έχει καλές σχέσεις με τον Κιμ. “Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε καλά νέα (…) για τον κόσμο”, σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι έτοιμος να χαλαρώσει κάποιες από τις κυρώσεις, ο Τραμπ είπε ότι συζητά με τον Μουν “ορισμένα ανθρωπιστικά πράγματα” και την πιθανότητα η Νότια Κορέα να βοηθήσει τη Βόρεια χορηγώντας τρόφιμα.

Μετά την αποτυχία της συνόδου του Ανόι, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει να καταλήξει σε μια “μεγάλη συμφωνία” με την οποίο θα επιτευχθεί “η οριστική και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας” σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που στραγγαλίζουν την οικονομία της χώρας αυτής.

Ο Τραμπ είπε ότι έχουν προκύψει “καλά πράγματα” από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα και, μολονότι η Ουάσινγκτον δεν πήρε αυτά που ήθελε από τις συναντήσεις με τον Κιμ, έχει γίνει σημαντική πρόοδος και ο ίδιος γνώρισε και σέβεται τον ηγέτη της.

Ο Μουν από την πλευρά του σημειώσε ότι μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ, πέρσι το καλοκαίρι, παρατηρήθηκε μια “εντυπωσιακή μεταστροφή” στην κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Όπως είπε, πιστεύει ότι η διπλωματία του Αμερικανού προέδρου οδήγησε σε χαλάρωση των στρατιωτικών εντάσεων και ο ίδιος θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.

Αναφερόμενος τέλος στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν έχει άποψη για το θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοσή του για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία ΗΠΑ-Β.Κορέας – Ο Κιμ δεσμεύτηκε για πλήρη αποπυρηνικοποίηση (pics & video)

Τραμπ για Κιμ: «Ήταν μια φανταστική συνάντηση, πήγε καλύτερα από ό,τι περίμεναν όλοι»

Το Πεκίνο καλωσορίζει την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ