Στάχτη ο παράδεισος της Ηλείας – Για εμπρησμό φωνάζουν οι κάτοικοι (Εικόνες καταστροφής)

Το δάσος που φυλλάτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ως κόρη οφθαλμού κάθε καλοκαίρι, κάηκε τελικά, στις αρχές της Άνοιξης

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι και βρήκε όχι πλήρως οργανωμένη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενόψει της νέας αντιπυρικής σεζόν έχει κάψει πάνω από 2000 στρέμματα παρθένου δάσους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τετάρτης δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο σε όλη την περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και μικροεστίες που ακόμα καίνε…

Ωστόσο όλο το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες από το ποτάμι στο Φάλαρι και επεκταθεί νοτιότερα όπου υπάρχει και κατοικημένη ζώνη. Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη με δυνάμεις που έφτασαν από όλη την Ελλάδα με 40 οχήματα και περισσότερους από 80 πυροσβέστες. Επικεφαλής του έργου κατάσβεσης έχει τεθεί απο νωρίς ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας μαζί με τον Γενικό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο και τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο Δημήτρη Αντωνάκη.

Σημαντική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή για παν ενδεχόμενο με επικεφαλής τον Αστυνομικό διευθυντή Ηλείας Ταξίαρχο Απόστολο Μαρτζάκλη, δυνάμεις από την Ηλεία και την Αχαΐα για την τήρηση της τάξης και την απομάκρυνση των πολιτών για την διευκόλυνση του έργου της Πυροσβεστικής.

Όλη νύχτα βρέθηκε στο μέτωπο ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τους αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Γεωργιόπουλο, Κώστα Μητρόπουλο και Παναγιώτη Μπράμο, καθώς και άλλους συνεργάτες και περιφερειακούς συμβούλους. Μαζί τους ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιάννης Λέντζας και Διονύσης Μάλιαρης.

Η φωτιά ξεκίνησε απο την περιοχή Παράδεισος βορειοανατολικά του δάσους και κινήθηκε νοτιοδυτικά με την φορά του ανέμου φτάνοντας γρήγορα στην παραλία.

Το παρήγορο ήταν πως καθηλώθηκε σε μια ζώνη και δεν επεκτάθηκε στο σύνολο του δάσους.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν αρχικά με ένα Canadair απο την Ελευσίνα που επέστρεψε λόγω βλάβης πίσω και ξεκίνησαν άλλα δύο από την Θεσσαλονίκη καθώς και ένα super puma της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το ένα Canadair CL-415 και το Super Puma, έκαναν ρίψεις μέχρι που σκοτείνιασε εξαντλώντας τις δυνατότητες που είχαν.

Οι κάτοικοι στην περιοχή κάνουν λόγω να ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία στο διαμάντι του Κουνουπελίου που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καθυστερήσεις στην επέμβαση των δυνάμεων με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις η πυρκαγιά. Στον αντίποδοα πληροφορίες μας αναφέρουν πως άμεσα έφτασαν στο σημείο δύο οχήματα της Πυροσβεστικής, όμως η φωτιά έλαβε διαστάσεις λόγω της φύσης του δάσους και του αέρα και επεκτάθηκε άμεσα χωρίς δυνατότητα αντίδρασης…

Ερευνάται το θέμα του εμπρησμού καθώς έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές για την έναρξή της πυρκαγιάς.

Δείτε παρακάτω εικόνες και βίντεο από το ilialive.gr:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη δασική φωτιά στην Στροφυλιά καίει ανεξέλεγκτα σπάνιο οικοσύστημα