Τα εντυπωσιακά ευρήματα του μετρό στην Θεσσαλονίκη αποκαλύπτονται σε ένα βίντεο

Ψηφιδωτά, λουτρά, νυμφαίο, αγάλματα και καθημερινά σκεύη αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες στους σταθμούς του μετρό και παρουσιάζονται σε βίντεο.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο το οποίο δείχνει τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης ετοίμασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Το βίντεο εστιάζει στα ευρήματα στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου τα οποία αποκάλυψαν πως η Θεσσαλονίκη ήταν μια μεγαλοπρεπής πόλη του Ρωμαϊκού κόσμου.

«Στον σταθμό Αγίας Σοφίας η οικοδομική δραστηριότητα ανιχνεύεται ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. με αποσπασματικά κατάλοιπα, οικιστικών μονάδων μικτής χρήσης που ισοπεδώνονται, μετά από καταστροφή στον 3ο αι. μ.Χ., προκειμένου να οικοδομηθεί πολυτελές κτηριακό συγκρότημα του 4ου – 5ου αι. στη συμβολή της αρχαίας οριζόντιας κεντρικής αρτηρίας (decumanus) και του κάθετου δρόμου (cardo). Το συγκρότημα διέθετε περιστύλιο με impluvium, ένα λουτρό και χώρους στρωμένους με πολύχρωμα ψηφιδωτά, κοσμημένα με γεωμετρικά θέματα, ενώ ξεχωριστή είναι η παράσταση Αφροδίτης και Ερωτιδέα μέσα σε μετάλλιο. Στις αρχές του 6ου αι., επάνω στα ερείπια του συγκροτήματος κατασκευάστηκε μαρμαρόστρωτη ωοειδής πλατεία», αναφέρει η Εφορεία.

Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής οδικής αρτηρίας, απέναντι από την πολυτελή κατοικία που προαναφέραμε, αποκαλύφθηκε μνημειακό τριώροφο κρηναίο – νυμφαίο. Ανεγέρθηκε τον 4ο αι. μ.Χ. και ήταν σε χρήση με συνεχείς μετασκευές έως τον 7ο αι. μ.Χ. Θεμελιώθηκε στα ερείπια προγενέστερων οικοδομημάτων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης Κνιδίας του 2ου αι. μ.Χ.

Στον Σταθμό Βενιζέλου η ανασκαφική έρευνα περιορίστηκε στα δύο ακραία φρεάτια εξαερισμού, εντοπίζοντας κι εδώ κατάλοιπα από τον πολεοδομικό ιστό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουν τμήμα κτηρίου του 1ου αι. π.Χ., που επιβιώνει μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. και έργα υποδομής, όπως κτιστός καμαροσκεπής αγωγός, ο οποίος ανήκει στην αρχική φάση του μαρμαρόστρωτου decumanus».

Το βίντεο προβλήθηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Πηγή: voria.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αφροδίτης στο μετρό της Θεσσαλονίκης

ΚΑΣ: Απόσπαση και συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων που βρέθηκαν στο μετρό Θεσσαλονίκης

Το νέο μνημείο της Θεσσαλονίκης – Τι αποκάλυψαν τα έργα του μετρό (Εικόνες και βίντεο)