Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε γενική απεργία

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε χθες Τετάρτη σε γενική απεργία και στη συνέχιση των διαδηλώσεων με την ελπίδα να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεσμεύθηκε να τιμωρήσει «τους προδότες» μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Τρίτης.

Μια 27χρονη διαδηλώτρια, η Χουρούμπιθ Ραουσέο, σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Μαδούρο χθες Τετάρτη στο Καράκας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.

«Δεσμεύομαι ότι θα φροντίσω να μετανιώσουν για τον θάνατο (της Ραουσέο) όσοι θέλησαν να πυροβολήσουν εναντίον ενός λαού που αποφάσισε να απελευθερωθεί. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της συνοικίας Τσακάο στο Καράκας, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο για 46 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο από πυροβόλο όπλο, σε νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στο περιθώριο μιας κινητοποίησης των υποστηρικτών του Γκουαϊδό στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Την Τρίτη κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων σε άλλες συγκρούσεις.

Αν και πολλοί κάτοικοι του Καράκας συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση στην οποία είχε καλέσει ο Γκουαϊδό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την 1η Μαΐου «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην Ιστορία της Βενεζουέλας».

«Αύριο θα συμμετάσχουμε στην πρόταση (των εργαζομένων) για κυλιόμενες απεργίες ώστε να καταλήξουμε σε γενική απεργία», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ο 35χρονος Γκουαϊδό.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να κερδίσουμε την ελευθερία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νικολάς Μαδούρο: «Πλήρως πιστοί οι στρατιωτικοί ηγέτες»

Πομπέο: Αν απαιτηθεί θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα

Βίντεο σοκ στη Βενεζουέλα: Τεθωρακισμένο της Εθνικής Φρουράς πέφτει στο πλήθος! (Εικόνες)