Ελλάδα και Κύπρος στον τελικό της Eurovision 2019

Ραντεβού για το Σάββατο 18 Μαΐου έδωσαν η Κατερίνα Ντούσκα και η Τάμτα καθώς κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ.

Η Κατερίνα Ντούσκα με το «Better Love» εκπροσώπησε την Ελλάδα. Το τραγούδι έγραψε η ίδια μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.

Η Τάμτα συμμετείχε για την Κύπρο με το τραγούδι «Replay» που έγραψε ο συνθέτης Άλεξ Παπακωνσταντίνου, γνωστός ως Alex P.

Στον τελικό της Eurovision προκρίθηκαν επίσης οι: Λευκορωσία, Σερβία, Εσθνονία, Τσεχία, Αυστραλία, Ισλανδία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβενία.

Η βραδιά του πρώτου ημιτελικού ξεκίνησε με την περσινή νικήτρια Νέτα που βγήκε στη σκηνή μέσα από μία ηλεκτρονική γάτα θυμίζοντας ηρωίδα των ιαπωνικών κόμικς Manga.

Παρουσιαστές και των τριών φάσεων του διαγωνισμού είναι ο Ερέζ Ταλ, η Μπαρ Ραφαέλι, ο Ασσί Αζάρ και η Λούσι Αγιούμπ.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους στη σκηνή της Eurovision ανέβηκε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, που ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού για το Ισραήλ το 1998 με το τραγούδι «Diva».

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν τα τραγούδια της Ισπανίας και της Γαλλίας, που ανήκουν στην ομάδα των «Big Five», δηλαδή τις ιδρύτριες χώρες του διαγωνισμού καθώς και του Ισραήλ που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος ημιτελικός στον οποίο θα διαγωνιστούν οι:

Αρμενία

Ιρλανδία

Μολδαβία

Ελβετία

Λετονία

Ρουμανία

Δανία

Σουηδία

Αυστρία

Κροατία

Μάλτα

Λιθουανία

Ρωσία

Αλβανία

Νορβηγία

Ολλανδία

Βόρεια Μακεδονία

Αζερμπαϊτζάν

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.

Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- οι «Big Five» και το Ισραήλ.

Στο σχολιασμό και την παρουσίαση των δύο ημιτελικών και του τελικού είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Στον πρώτο ημιτελικό -όπως και στον τελικό- οι Έλληνες φίλοι του διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ό,ποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της Ελλάδας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του πρώτου ημιτελικού και του τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App).

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεύτερη η Φουρέιρα και η Κύπρος: Πρώτο το Ισραήλ με την Νέτα που έκανε την… κότα! (Βίντεο)

Xαμός στο διαδίκτυο με την επική τούμπα της Νέτα στη σκηνή (Βίντεο)

Ο Νετανιάχου… χόρεψε στους ρυθμούς της Γιουροβίζιον με τη Νέτα (videos)