Κωστής Χατζηδάκης: «Τα οικονομικά μέτρα ήταν η τελευταία ζαριά του κ. Τσίπρα»

«Τα οικονομικά μέτρα ήταν η τελευταία ζαριά του κ. Τσίπρα» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας πήρε πίσω ελάχιστα από τα δεκάδες φορολογικά μέτρα που έχει επιβάλει από το 2015 και μετά».

Ερωτηθείς από το Πρακτορείο εάν η ΝΔ σκέφτεται να ψηφίσει κάποια από αυτά, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Σε οτιδήποτε κινείται προς την κατεύθυνση της επούλωσης έστω ορισμένων πληγών, λέμε ναι».

Αναφορικά με το αν η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα μία μέρα πριν, επισκίασε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Στις δημοσκοπήσεις αυτό δεν είχε καμία επίδραση», ενώ για αυτήν καθ’ αυτήν την πρόταση μομφής σχολιάζει ότι «θα ήταν ατόπημα για τη ΝΔ να μην έθιγε το ηθικό ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του κ. Πολάκη».

Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το κατά πόσο αυτό θα δώσει καθαρό στίγμα για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνει: «Θεωρώ ότι η ΝΔ θα έχει μια άνετη νίκη και στις τρεις κάλπες που θα στηθούν» και συνεχίζει λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι οι εκλογές θα είναι γι’ αυτόν ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες. Επομένως, οφείλει την επόμενη μέρα των εκλογών αν το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, είναι αρνητικό για εκείνον να οδηγήσει τη χώρα αμέσως σε εκλογές».

Τέλος, ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι η προεκλογική εκστρατεία μέχρι και τις εθνικές εκλογές πρέπει να κινηθεί στη σφαίρα του «σκληρού ροκ», o κ. Χατζηδάκης απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνηθίσει στο ρόλο του δημόσιου κατήγορου εδώ και πολλά χρόνια. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να μάθεις και να δίνεις απαντήσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στην Ευτυχία Αδηλίνη, για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κυριε Χατζηδάκη, να ξεκινήσουμε από το οικονομικό πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και να σας ρωτήσω: Πώς είδατε τα μέτρα στη ΝΔ; Συμφωνείτε με αυτά;

Απ.: Ο κ. Τσίπρας πήρε πίσω ελάχιστα από τα δεκάδες φορολογικά μέτρα που έχει επιβάλει από το 2015 και μετά. Μας ξαναγύρισε στα τρόφιμα και στην εστίαση εκεί που πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Σαμαρά. Θέλει άραγε να του πούμε και ευχαριστώ;

Για δε τους συνταξιούχους τους δίνει ένα επίδομα ευρωεκλογών αφού προηγουμένως έχει καταργήσει πλήρως το ΕΚΑΣ, έχει πετσοκόψει τις επικουρικές συντάξεις και για τους νέους συνταξιούχους έχει μειώσει το ποσό της σύνταξής τους, μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, μέχρι και 38%.

Ερ.: Εσείς ως ΝΔ σκέφτεστε να ψηφίσετε κάποια από αυτά;

Απ.: Σε οτιδήποτε κινείται προς την κατεύθυνση της επούλωσης έστω ορισμένων πληγών, λέμε ναι. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πήρε από τους Έλληνες 10 και επιστρέφει 1. Δεν είναι σύνθημα, είναι η πραγματικότητα. Από το 2015 και μετά η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ στην αύξηση των φόρων. Καθόλου τυχαίο ότι την ίδια στιγμή είμαστε τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές.

Ποια είναι τελικά η προστιθέμενη αξία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι με 100 δισ. ευρώ στην πλάτη, λόγω των πειραματισμών Βαρουφάκη, και 2 μνημόνια που υπέγραψαν επιχειρούν να μας γυρίσουν εν μέρει εκεί που ήμασταν το 2014; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε άλλο ΣΥΡΙΖΑ!

Ερ.: Τελικά μήπως με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός επισκίασε την πρόταση μομφής;

Απ.: Ήταν η τελευταία ζαριά του κ. Τσίπρα. Άλλωστε αυτό που έκανε, να εξαγγείλει δηλαδή όλα αυτά τα μέτρα 18 μέρες πριν τις εκλογές, είναι συνέχεια μια τακτικής που έχει υιοθετήσει από το καλοκαίρι του 2017 όταν κατάπιε και τα τελευταία βατράχια των μνημονιακών μέτρων: παροχολογία και σκανδαλολογία.

Βλέπετε όμως από τότε ότι στις δημοσκοπήσεις αυτό δεν έχει καμία επίδραση.

Ερ.: Να περάσουμε και στην πρόταση μομφής και να ρωτήσω, τελικά, η ΝΔ βρήκε κερδισμένη από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή όπου η πρόταση μομφής στον Παύλο Πολάκη μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Επί της ουσίας τι κέρδισε η ΝΔ;

Απ.: Θα ήταν ατόπημα για τη Νέα Δημοκρατία να μην έθιγε το ηθικό ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του κ. Πολάκη. Και είναι αντίστοιχα ζημιά για τη δημοκρατία μας, για τον πολιτικό μας πολιτισμό αλλά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ η κάλυψη που έδωσε η κυβερνητική πλειοψηφία στον κ. Πολάκη. Ήταν δηλωτική μιας περιφρόνησης των πολιτών και ιδιαίτερα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κάλυψε επίσης, όπως αναμενόταν άλλωστε, τον πρωθυπουργό για τις περιβόητες διακοπές του στο κότερο. Δεν απαντήθηκε όμως ένα ερώτημα: Ήταν άραγε υποχρεωμένος ο κ. Τσίπρας, «ο πρωθυπουργός των πολλών», να κάνει τις διακοπές του στο κότερο των ελίτ και μάλιστα μετά την καταστροφή στο Μάτι; Αν δεν είναι αυτό ακραία πολιτική υποκρισία, τι άραγε είναι;

Όσες ψήφους λοιπόν και να πάρει στη Βουλή η κυβέρνηση θα υποστεί ήττα στο λαό!

Ερ.: Καθώς απέχουμε μόλις λίγες μέρες από τις ευρωεκλογές θα ήθελα την πρόβλεψή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμάτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει καθαρό στίγμα για τις επικείμενες εθνικές εκλογές;

Απ.: Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια άνετη νίκη και στις 3 κάλπες που θα στηθούν: δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν πια να κρίνουν και να συγκρίνουν. Θυμούνται πολύ καλά τα ψέματα. Θυμούνται ότι στο νοικοκυριό τους αντί να πάνε εμπρός πήγαν πίσω. Θυμούνται ότι αντί να έχουν μια κυβέρνηση των πολλών έχουν μια κυβέρνηση που με την αλαζονεία της εξαπατά και περιφρονεί τους πολλούς.

Ερ.: Κύριε Χατζηδάκη, πώς θα κινηθεί η ΝΔ την επόμενη μέρα, εάν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς μεγάλη και το αντίστροφο;

Απ.: Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι οι εκλογές θα είναι γι’ αυτόν ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες. Επομένως οφείλει την επομένη μέρα των εκλογών αν το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, είναι αρνητικό για εκείνον να οδηγήσει τη χώρα αμέσως σε εκλογές.

Ερ.: Τι απαντάτε στην κριτική της κυβέρνησης ότι η ΝΔ αναπαράγει «κίτρινες» ειδήσεις όταν έρχονται θετικά μέτρα;

Απ.: Τι απαντάει άραγε η κυβέρνηση για το ότι έχει πει τόσα ψέματα στους Έλληνες πολίτες; Τι απαντάει για το ότι επέβαλε 29 νέους φόρους; Τι απαντάει για το ότι επέβαλε 17 αρνητικά μέτρα για τους συνταξιούχους; Τι απαντάει για το ότι εντάθηκε το brain drain επί των ημερών της; Τι απαντάει για το ότι ενώ έλεγε και λέει ότι είναι κυβέρνηση «των πολλών», ο μόνος που είχε μειώσει μέχρι πρόσφατα ήταν ο φόρος των καζίνο; Και ότι οι εταιρείες που ωφελήθηκαν μέχρι στιγμής από την πολιτική της ήταν οι πολυεθνικές του φαρμάκου;

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι σιωπηλή αντιπολίτευση. Αλλά και σιωπηλοί να παραμείνουμε ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές.

Ερ.: Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις φωτογραφίες από τις περσινές διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο του Π. Παναγόπουλου θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι η προεκλογική εκστρατεία εν γένει μέχρι τις εθνικές εκλογές πρέπει να κινηθεί στη σφαίρα του σκληρού ροκ και στο «νόμιμο» και «ηθικό»;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνηθίσει στο ρόλο του δημόσιου κατηγόρου εδώ και πολλά χρόνια. Στην πολιτική όμως πρέπει να μάθεις και να δίνεις απαντήσεις.

Αν έχει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας για τις επαφές της ομάδας Μαξίμου με τον κ. Μαρινάκη που μπαινόβγαινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αν έχει απαντήσεις για τι σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Πετσίτη, αν έχει απαντήσεις για τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αν έχει απαντήσεις για τα κότερα των ελίτ, ας δώσει τις απαντήσεις και οι πολίτες θα τον κρίνουν.

Δεν είναι η βασική μας ατζέντα πλέον η κριτική της κυβέρνησης, η βασική μας ατζέντα είναι η προβολή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα. Ωστόσο δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί απέναντι στην αλαζονεία και την ακραία υποκρισία αυτής της κυβέρνησης.

Ερ.: Σας ρωτώ κυρίως γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν γύρω μας εξελίξεις κυρίως στα εθνικά θέματα που χρήζουν απόλυτης προσοχής, όπως η σχέση μας με τη γειτονική Τουρκία. Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού κ. Αποστολάκη ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται και σε ετοιμότητα και σε επάρκεια» και οι κινήσεις της γειτονικής χώρας σας φοβίζουν για τυχόν θερμό επεισόδιο;

Απ.: Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να βάζουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει πολύ προσεκτικά για τα συγκεκριμένα ζητήματα, όποια λάθη κυβερνητικών χειρισμών και να έχουν γίνει.

Αυτό που προέχει είναι να ορθώσουμε ένα εθνικό τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.