Ρωσία: Κεραυνός χτύπησε το αεροσκάφος σύμφωνα με επιβάτες και πιλότο

Ερωτήματα τίθενται σήμερα στη Ρωσία σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση, χθες το βράδυ, αεροπλάνου της εταιρείας Aeroflot, που στοίχισε τη ζωή 41 ανθρώπων, καθώς το αεροσκάφος έπιασε φωτιά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστές, επιβάτες ανέφεραν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως το Soukhoi Superjet 100 επλήγη από κεραυνό λίγο μετά την απογείωσή του.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Τι δήλωσε ο πιλότος του αεροσκάφους

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Aeroflot, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας προκαλώντας τον θάνατο 41 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ότι η αιτία για την τραγωδία ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε τα όργανα του λόγω του κεραυνού. «Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…) Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος στη ρωσική Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

Σύμφωνα με πηγές στους κόλπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και δόθηκαν στους ερευνητές. Συνολικά 78 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο όταν αυτό υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας μερικά λεπτά αφότου είχε απογειωθεί με προορισμό το Μουρμάνσκ (βόρεια Ρωσία).

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, τον οργανισμό που διεξάγει τις μεγάλες έρευνες στη Ρωσία, 41 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Άλλοι νοσηλεύονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αεροπορική τραγωδία στη Μόσχα με 41 νεκρούς, ανάμεσα τους και παιδιά – Εικόνες και βίντεο σοκ