Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από την 1/1/2020 για νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τη Χάλκη, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, αφού προηγουμένως είχαν προϋπαντήσει το πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή με ψαροκάικα με κόρνες και καπνογόνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες… Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία καθώς «οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή».

Ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφύλαξαν στο λιμάνι και ανέφερε: «Είναι ένα πανέμορφο νησί και νιώθω τιμή που βρίσκομαι σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ στα ανατολικά σύνορα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε πόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος για στήριξη και πόσο μπορεί να την αξιοποιεί. Πιστεύω, παρά τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε η πατρίδα μας, αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Οι άνθρωποί του έχουν αστείρευτες δυναμεις… Σας στηρίζουμε, να έχετε αυτοπεποίθηση να έχετε δύναμη».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Πατρός ευχαρίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα -που όπως σημείωσε είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Χάλκη- γιατί οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοικτές. «Οι υπουργοί μας έδωσαν χρήματα όταν οι άλλοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν, μας έδωσαν υπαλλήλους όταν οι άλλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας»

Το βασικό διακύβευμα και το αντίστοιχο δίλημμα των εκλογών, έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας στο Καστράκι της Ρόδου σε εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού. Ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα Δωδεκάνησα συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, και τους άλλους δύο τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, τον Δημήτρη Γάκη και τον Ηλία Καματερό, απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποφασίζουμε εάν θα πάμε όλοι μαζί μπροστά ή εάν θα διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην εκ νέου υπαγωγή στο ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετά από τρία χρόνια που αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που ήταν έξω από το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, τώρα η χώρα για πρώτη φορά είναι ελεύθερη να αποφασίζει τις πολιτικές που θα ακολουθεί στο πλαίσιο των υπαρχόντων δεσμεύσεων.

Επιστροφή σε μνημόνια και ΔΝΤ, η πρόταση Μητσοτάκη

Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι της ανάπτυξης με διάχυση των οφελών όλους, σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον είναι και ένας δρόμος που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο άλλος δρόμος -του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι ο δρόμος που ευνοεί τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, που ευνοεί τις φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, για εκείνους που αποφεύγουν τη φορολόγηση με τις offshore και με την άρνηση των ελέγχων. Έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και την αντίστοιχη μείωση στα μερίσματα. Υποστήριξε ότι αυτές οι εξαγγελίες μεταφράζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, όσο όλο το πακέτο που παρουσίασε ο ίδιος στο Ζάππειο. Αυτό το κενό θα καλυφθεί από μειώσεις δαπανών, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εάν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση προ κρίσης και εντέλει θα κληθεί το ΔΝΤ ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα.

Καθώς η συνομιλία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εξελίχθηκε σε αυθόρμητη λαϊκή συνέλευση, ένας πολίτης ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν πέρασε το μήνυμά του και υπήρξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια υπήρξε δυσαρέσκεια από πολίτες που κατάλαβαν μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο ήθελαν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια να έλθει πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο, και αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στην κάλπη».

Συνέχισε λέγοντας ότι το δίλημμα των εθνικών εκλογών υπερβαίνει ακόμη και την καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων που έγινε στις ευρωεκλογές. «Ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας, η ψήφος δεν είναι μόνο ιδεολογική, αφορά το αύριο του τόπου και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ακολούθως δεσμεύτηκε «να προχωρήσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα και όχι ο καθένας να προσπαθεί να διασωθεί μόνος του. Όλοι πρέπει να έχουμε μέρισμα από τους καρπούς των κόπων μας…». Σημείωσε ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε προειδοποιήσει και είχε ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο των θετικών μέτρων που αμέσως μετά κάποιοι έσπευσαν να τα αμφισβητήσουν.

Συμπυκνώνοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών σημείωσε: «Θέτουμε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό και αφορά την ζωή και το μέλλον μας». Έστειλε δε, το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το πρωί τις 7ης Ιουλίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς με την ψήφο μας».

Σε ερώτημα ψηφοφόρου γιατί δεν πέρασε επικοινωνιακά το μήνυμα πριν τις ευρωεκλογές και σε τι βοηθά η επίσπευση των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η προκήρυξη των εκλογών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Όσο για την επικοινωνία απάντησε ότι «σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, -και είχα πολλές στην προηγούμενη τετραετία-, άντλησα δύναμη όχι από την επικοινωνία, άλλωστε ποτέ δεν είχαμε σχέση με τους ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, αλλά από την κρίση του ελληνικού λαού. Είχα την εντιμότητα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να έχω απευθείας επικοινωνίας και μαζί πήραμε τις κρίσιμες αποφάσεις. Το ίδιο κάνω και τώρα, δεν θα κρυφτώ λέγοντας ότι θα περιμένω να ωριμάσουν οι συνθήκες και να κερδίσω μερικούς μήνες. Κανένα επικοινωνιακό κέντρο δεν συγκρίνεται με την κρίση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όταν πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του».

Ο διάλογος με τους πολίτες

Η συνομιλία ξεκίνησε με τις αναφορές των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, του εκπροσώπου των ξεδοδοχουπαλλήλων, των ιδιοκτητών ταξί, των ξεναγών. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου σημείωσε την ικανοποίησή του για την υπογραφή τριών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αφορούν τομείς του τουρισμού καθώς επίσης και για τα επιδόματα ανεργίας που καλύπτουν τους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των κλάδων σημείωσαν την ικανοποίησή τους από τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζήτησαν μάλιστα να αυξηθούν γιατί μόνο έτσι περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επ’ αυτού ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 150 ακόμη υπαλλήλων. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί αναφέρθηκε στην καλή σχέση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και αναφέρθηκε στο πλήγμα για τα ταξί αλλά και για τα φορολογικά έσοδα, ΙΧ και τα βανάκια. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επ’ αυτού τις πιέσεις που ασκούσαν ισχυρά λόμπι που ενημέρωναν την τρόικα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αυτή πίεζε την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των ΚΑΠΗ Ρόδου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί «μας βοηθάτε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας». Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εργασιακή αποκατάσταση πολλών συναδέλφων» είπε ότι «θα πρέπει να μπει φραγμός στον οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος το λόγο πήρε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που, όπως ανέφερε, ήταν επιτηρήτρια για να δώσει το μοναδικό παιδί του Καστελόριζου ειαγωγικές εξετάσεις. Και πρόσθεσε: «Ρώτησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήλθε στο Καστελόριζο εάν εμείς οι αναπληρωτές θα προσληφθούμε με βάση το προσοντολόγιο και μου απάντησε ότι “θα γίνει γραπτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ”. Εσείς τι λέτε;». Ο κ. Τσίπρας απαντησε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων με το προσοντολόγιο και δεν θα αλλάξει. Η εκπαιδευτικός επέμεινε, «αν η επόμενη κυβέρνηση, αν είναι του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να το αλλάξει;». Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια λέγοντας «γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι, βοηθήστε να μην αλλάξει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ