«Βόμβα» στο ΟΑΚΑ από τον Προμηθέα, 85-84 την ΑΕΚ και πέρασε στους τελικούς

Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη ματς, ο φοβερός και τρομερός Προμηθέας «άλωσε» το ΟΑΚΑ στην παράταση (85-84, 76-76κ.α.) και με 3-2 νίκες επί της ΑΕΚ προκρίθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος! Την Δευτέρα στις 19:30 κόντρα στον Παναθηναϊκό το πρώτο ματς για την σπουδαία ομάδα του Μάκη Γιατρά.

Ηγετικός για τους Πατρινούς ο Κασελάκης με 17 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, εξαιρετικοί και οι Μπράουν, Ελις και Παρκς. Σημείο κλειδί η ευστοχία στα τρίποντα με 9/24, οι 22 ασίστ, αλλά και η κυριαρχία στα ριμπάουντ με 48 έναντι 40 της Ενωσης.

Από τους γηπεδούχους ο Βινς Χάντερ πάλευε μόνο του όμως οι 27 πόντοι του δεν αρκούσαν. Η ΑΕΚ πλήρωσε την τραγική της αστοχία από τα 6,75μ. έχοντας το καταδικαστικό 5/32!

Πρέσαρε ο Προμηθέας, τα… έσπασε η ΑΕΚ
Η πρώτη περίοδος ανήκε στον Προμηθέα. Με πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο η ομάδα του Γιατρά «εγκλώβισε» την ΑΕΚ, αναγκάζοντας την να σουτάρει από μακριά, τις περισσότερες φορές με κακές προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα το 0/8 έξω από τη γραμμή των 6.75μ. στο πρώτο δεκάλεπτο για τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν μοναδική αξιόπιστη λύση στην επίθεση τον Χάντερ (10π.).

Έτσι οι φιλοξενούμενοι που είχαν σαφώς καλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι τους (και κοντά και μακριά από το καλάθι), κατάφεραν να ξεφύγουν ακόμη και με 7π. (11-18) στο διάστημα αυτό.

Πάντα «οδηγός» ο Προμηθέας
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΚ αντέδρασε. Έτρεξε – κατά διαστήματα- στο ανοικτό γήπεδο, βρήκε σκοράρισμα και από άλλους παίκτες (όπως πχ ο Λαρεντζάκης), όμως και πάλι δεν κατάφερε να προσπεράσει ούτε μία φορά. Οι παίκτες του Μπάνκι τα είχαν… σπάσει τελειώνοντας το ημίχρονο με 1/15, την ώρα που οι αντίπαλοί τους είχαν το πολύ καλό 6/12, αλλά το απόλυτο στις βολές (7/7).

Έλις, Γκίκας και Κασελάκης οδηγούσαν στο σκοράρισμα την ομάδα τους με τον Προμηθέα να αντέχει και στο επιμέρους 10-2 που έτρεξε κάποια στιγμή η ΑΕΚ. Η Ενωση πλησίασε από το -7 στον πόντο (30-31) με τον Προμηθέα να απαντά για να πάει στην ανάπαυλα με προβάδισμα 5 πόντων (34-39).

Η ΑΕΚ μπήκε… φουριόζα στο τρίτο δεκάλεπτο και με βολές του Τζέιμς προσπέρασε για πρώτη φορά στο ματς μετά το 2-0 (40-39) στο 22’! Ο Προμηθέας ωστόσο είχε έρθει αποφασισμένος να «πουλήσει ακριβά το τομάρι του». Με εξαιρετικές συνεργασίες και τον Παρκς να χτυπάει κοντά στο καλάθι οι Πατρινοί απάντησαν ένα εντυπωσιακό 20-9. Ετσι κατάφεραν να κλείσουν την περίοδο με σκορ 49-59 πηγαίνοντας για πρώτη φορά στο ματς στο +10!

«Βόμβα» Σάκοτα και παράταση
Στις αρχές της τέταρτης περιόδου ο Γιατράς είδε τους πολύτιμους Παρκς και Ελις να φορτώνονται με 4 φάουλ και τον τελευταίο μάλιστα να αποχωρεί 4,5 λεπτά πριν το τέλος. Ακόμη κι έτσι όμως οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κρατιούνται μπροστά στο σκορ με νύχια και με δόντια προσπερνώντας με 6 (62-68) 4 λεπτά πριν πριν το φινάλε. Ο Χάντερ πάλευε μόνος του στο σκοράρισμα με τον Προμηθέα να βρίσκεται αγκαλιά με τη νίκη στην κανονική περίοδο.

Ο Μπράουν με 3/3 βολές (το φάουλ ο Λαρεντζάκης) έφερε την ομάδα του στο +5 (71-76) με 35,2 για το τέλος. Ο Σάκοτα μετά από επιθετικό ριμπάουντ μείωσε στους 3 (73-76) με το συγκρότημα του Γιατρά να πηγαίνει στις βολές με τον Κασελάκη και 23’’ να απομένουν για τη λήξη. Ο Έλληνας φόργουορντ όμως πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια για να «γράψει» 0/2.

Στην τελευταία επίθεση ο Σάκοτα ευστόχησε σε απίθανο τρίποντο από τη γωνία και υπό πίεση και έτσι κάπως έτσι πήγαμε στο έξτρα πεντάλεπτο (76-76)!

Στην παράταση ο Γιατρά έχασε και τον Παρκς με 5ο φάουλ και όλα έδειχναν να γίνονται «μαύρα» για τους φιλοξενούμενους. Ούτε εκεί όμως πτοήθηκαν.

Ο Γιορκ ισοφάρισε σε 82-82 στα 57’ με το ματς να πηγαίνει στη ρουλέτα των βολών. Ο Λίποβι είχε 1/2 (82-83 στα 43’’) με τον Χάντερ να εξελίσσεται σε μοιραίο για την ΑΕΚ χάνοντας το δικό ζευγάρι στα 42’. Αυτή τη φορά ο Κασελάκης δεν λάθεψε έκανε το 82-85 στα 41’’, με τον Σαντ-Ρος να τον «μιμείται» για να δώσει ελπίδες στην ομάδα του (84-85 στα 33’’).

Ο Μπράουν αστόχησε σε ένα τραβηγμένο τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης, με την ΑΕΚ να έχει την τελευταία επίθεση. Εννέα δευτερόλεπτα στη διάθεση των παικτών του Μπάνκι και την επαναφορά από πλάγια μετά το τάιμ άουτ. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Σαντ-Ρος αυτός εγκλωβίστηκε κάνοντας ένα κακό λέι απ. Τελικό 84-85 για τον Προμηθέα που έγραψε ιστορία πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς!

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 34-39, 49-59, 76-76κ.α., 84-85πρτ.

Πηγή: sportime.gr