Δήμαρχος Νεάπολης: Άμεση απόδοση ευθυνών για το έντομο «φονιά» στο Σεϊχ Σου

Την άμεση διερεύνηση του προβλήματος με το έντομο φονιά που εδώ και μήνες αποδεκατίζει τα δένδρα στο Σεϊχ Σου ζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Νεάπολης.

Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε η έρευνα που ξεκίνησε από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων ολιγώρησαν.

«Υπάρχουν περιβαλλοντολογικές, πειθαρχικές ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες για το θέμα», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, λέγοντας ότι το κομμάτι που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1997 πλέον καταστρέφεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ποινικές, πολιτικές και περιβαντολλογικές ευθύνες αναφέροντας ότι το κομμάτι που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1997 πλέον καταστρέφεται.

Ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες για μια ακόμη φορά στο Δασαρχείο για το γεγονός ότι δεν προσχώρησε στην έγκαιρη λήψη μέτρων παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αλλά και πολίτες επισήμαναν την έκταση του προβλήματος εδώ και μήνες.

Τόνισε ότι αν η υλοτόμηση συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς θα χρειαστούν μήνες για να κοπούν τα ξεραμένα δένδρα. Σημείωσε ότι εδώ και μέρες η υλοτόμηση γίνεται από λίγα άτομα λέγοντας ότι σήμερα σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει επιχειρούν 36 υλοτόμοι του Κάτω Σταυρού στις περιοχές «Μπαρμπαγιώργη» και «Καρά Τεπέ» από την πλευρά του Φιλίππειου, ενώ υπάρχουν και άλλοι 15 στα Πεύκα.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικρά κλαδιά που δεν απομακρύνουν οι υλοτόμοι λέγοντας πως αποτελούν μπαρούτι μέσα στο δάσος ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο από πλυμμηρικά φαινόμενα στις περιοχές πέριξ του δάσους όπου καταλήγουν οι λεκάνες απορροής καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα να συγκρατούν τα νερά.

Χαρακτήρισε ψίχουλα τα 50 χιλ ευρώ που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος την περασμένη εβδομάδα από το Ράδιο Θεσσαλονίκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοτόμησης, λέγοντας ότι την ίδια ώρα υπάρχουν εκατομμύρια που λιμνάζουν στο Πράσινο Ταμείο.

Τέλος ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε το λάθος που έγινε το δάσος να αναδασωθεί μόνο με πεύκα τα οποία είναι ακατάλληλα για ένα περιαστικό δάσος.

Ο Πρόεδρος του τμήματος δασολογίας του ΑΠΘ καθηγητής κ. Θεοχάρης Ζάγκας παρουσίασε φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ότι το πρόβλημα είχε ήδη εμφανιστεί από το 2017. Υπογράμμισε ότι το δασαρχείο έπρεπε να παρέμβει από το πρώτο νεκρό δένδρο ενώ τόνισε ότι εκτός από τα νεκρά δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν και τα διπλανά του ώστε να καθαριστεί τελείως το πεδίο προσβολής

Σημείωσε ότι αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα η εικόνα του δάσους θα βελτιωθεί τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Κλείνοντας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει επανασχεδιασμός του δάσους με τη φύτευση πλατύφυλλων δένδρων που είναι πιο ανθεκτικά.

Ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Μπόστας ο οποίος έκανε και τη μηνυτήρια αναφορά στάθηκε στις ευθύνες και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων κάνοντας λόγο για συνθήκες έκτακτης ανάγκης χωρίς όμως να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Πηγή: thessnews.gr