Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Στέλνει στην Κύπρο και το δεύτερο γεωτρύπανο

Τελετή αποχώρησης για το γεωτρύπανο Γιαβούζ πραγματοποιούν σήμερα οι Τούρκοι.

Η τελετή θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του uπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, και στη συνέχεια το σκάφος θα αποπλεύσει. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το Γιαβούζ, αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter, σύμφωνα με το protothema.gr

Κύριο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Ανώτερος αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» μολονότι έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Λευκωσία και Αθήνα προσέρχονται με την ίδια ατζέντα και τις ίδιες προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία και θα κρίνει τη στάση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, Αναστασιάδης και Τσίπρας θα ζητήσουν την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.